A szerelem háromszög-elmélete – egy izgalmas modell arról, milyen szerelmet keresünk valójában

R. Szabó Zsuzsa
Írta: ,

Eltérő módon tudunk kötődni, szeretni. Vannak, akik imádnak rajongani valakiért, vannak, akik lassan és kimérten közelednek, míg mások csak a szenvedélyt, a lángolást keresik. Sokféle szerelmi viszony létezik, ez a felek személyiségétől és szerelemhez való hozzáállásától is függ. Robert J. Sternberg szerelem háromszögelmélete szerint három összetevő alapján különféle viszonyulási módok ismerhetők fel. A szenvedély, az intimitás és az elköteleződés adja ennek az érdekes háromszögnek az alapját – de lássuk az elméletet részletesebben!

Máshogy szeretünk

A nemi szerepekkel kapcsolatos korai, gyerekkori és kamaszkori minták nagyban meghatározzák, hogyan alakítunk ki szerelmi viszonyokat, milyen a párkapcsolaton belül a kötődésünk. A későbbi viszonyaink további negatív és pozitív élményekkel gazdagítják a tapasztalatainkat. Alapszemélyiségünk, vérmérsékletünk pedig szintén meghatározza, hogyan állunk az elköteleződéshez, az intimitáshoz és a fellobbanó lángokhoz.

Intimitás, szenvedély, elköteleződés

Robert J. Sternberg modellje az intimitás, a szenvedély és az elköteleződés komponenséből áll, illetve ezek az alapdimenziók. Az intimitás azt jelzi, hogy mennyire engedi közel magához az ember a másikat, mennyire képes vagy akar megnyílni. A szerelemtípusok ezen elmélet szerint az alábbiak lehetnek.

Ha van intimitás, a kapcsolatban működik a bizalom, de nincs szenvedély és az elköteleződésre való hajlam sincs meg, akkor langyos szerelemről beszélhetünk a pszichológus szerint.

Ha megvan az intimitás és a szenvedély is, de az elköteleződésre való hajlam alacsony, akkor romantikus szerelemmel van dolgunk.

Akkor, amikor az intimitás és az elköteleződés erős két ember közt, de a szenvedélynek már nincs túl nagy szerepe, akkor úgynevezett társszerelmet élnek meg a pár tagjai.

Azt a szerelmi viszonyt nevezi a pszichológus vak szerelemnek, amelyben a szenvedély és az elköteleződésre való hajlandóság is magas, de nincs meg a kellő intimitás és bizalom a pár tagjai közt.

Ha csak szenvedély van, de a többi tényező nem játszik szerepet, azt forró viszonyként emlegeti.