Ez a szerelem 9 típusa – te melyiket élted már meg?

Írta: ,

A görög mitológia sokszor az élet leghúsbavágóbb, legőszintébb kérdéseire ad választ a maga szimbólumaival, allegóriáival. Egyes értelmezések szerint görög istenek és mitológiai alakok például a szerelem kilenc típusát testesítik meg. Te melyikükkel találkoztál már?

1. Erósz

A szerelem és a szexuális vágy istene a görög mitológiában. Azt az érzést testesíti meg, amire a legtöbben gondolunk, amikor a szerelem szót halljuk: testi és szellemi vonzódást, fizikai vágyat. A kémiát, ami segít beindítani a kapcsolatokat, és ami jó esetben végig meg is marad bennük. A hasonlat szerint azonban nem ez az egyetlen formája a szerelemnek.

2. Ludus

Az ártatlan, játékos szerelem jelképe, ami nem feltétlenül tartalmaz szexuális vágyat, de az érzelmi reakció mellett valamilyen fizikai ingert is kivált. Például pillangókat érzel a gyomrodban, vagy elpirulsz, ha a másik rád néz, holott egy konkrét intim helyzetben nem feltétlenül tudod elképzelni magatokat.

3. Filia

A testvéri, ártatlan, szellemi szintű szeretet vagy szerelem. Azok iránt érzed, akikkel szavak nélkül is értitek egymást, vagy akikkel hosszú időre is eltávolodhattok, és a következő találkozáskor mégis ugyanott tudjátok folytatni a dolgokat, ahol abbahagytátok. Lehet, hogy ezt valaki olyannal érzed, akivel egyébként romantikus jellegű a kapcsolatod, és az is lehet, hogy csak barátok vagytok.

Kép forrása: olegparylyak.gmail.com/depositphotos.com

4. Pragma

A sírig tartó szerelem jelképe. Az a fajta kötődés, amit a tündérmesékből remélünk, amiről tudjuk, hogy örökre kitart, és aminek valamiféle különös módon nem halványul az ereje. Megélheted romantikus szerelem formájában, láthatod szerencsés, boldog, idős házaspárok között, de sokszor például anyák és gyermekeik is ilyen oldhatatlan érzelmeket táplálnak egymás iránt.

5. Storge

A görög szó a szerelem, vagy szeretet azon típusát írja le, ami még a negyedik típusnál is erősebb, és minden kétséget kizáróan megbonthatatlan. Olyan családi, vagy vérségi köteléket, amely a körülményektől, vagy a másik személyiségétől függetlenül erős marad. Ilyet érezhetnek egymás iránt a közeli hozzátartozók, de például azok is, akik közös gyermeket nevelnek, és rajta keresztül váltak egy családdá, kerültek megmásíthatatlanul családi kapcsolatba.