A szakítástól a megújulásig ezeken a fázisokon át vezet a lelki út

R. Szabó Zsuzsa
Írta: ,
A szakítástól a megújulásig ezeken a fázisokon át vezet a lelki út

Kép forrása: Brooke Cagle/unsplash.com

Ha egy másik embert közel engedsz magadhoz, bizalmadba fogadsz és valamiért megtörik a kapcsolat, az nagyon tud fájni. A kialakult hűség és elfogadás kellemes élménye után az érzelmi elszakadás komoly lelki terhet jelent. Újra kell építeni magadat. Ezeket a dolgokat sajnos nem lehet átugrani, meg kell élni az elválás után.

Az érzelmi leválásnak és a megújulásnak vannak fázisai, amik elkerülhetetlenek.

Idegölő, rettenetesen szomorú, néha talán őrjítő is tud lenni a felismerés, hogy tönkrement a kapcsolatod. Az első és legelemibb reakció, hogy kiakadsz, akár őrjöngsz is.

Előfordult már veled is, hogy azon kaptad magad, hogy kétségbeesésedben, kiborulásodban irracionális, értelmetlen dolgokat csinálsz? Ezt csak később fogja fel az ember, amikor már érzelmileg eltávolodott a felismerés és a szakítás első periódusától.

Nem tehetsz róla, ha nem viselkedsz higgadtan, ezek ösztönös reakciók. Meg kell őket élni, mert a leválás folyamatához szervesen hozzátartozik a kiakadás is.

Ha igazán értékes volt egy kapcsolat, akkor lehetetlen sérülések nélkül kisétálni belőle. A szakító félnek és az elhagyott félnek is nehéz. Ez pedig dühvel, szócsatákkal és sok sírással is jár.

Ha megvolt a nagy kiborulás, kidühöngted magad, összeállt benned a kép, hogy sajnos a dolog visszacsinálhatatlan, akkor újabb lelki fázishoz érkeztél. 

Nézegeted a közös képeket, nosztalgiázol, arra gondolsz, amikor még minden szép volt és reményteljes. Könnyen előfordul ilyenkor, hogy a múltbeli sok boldog perc és kaland elfeledteti veled a szakítás miatti fájdalmat és mondjuk újra fellelkesedsz, hogy visszacsinálhatnátok a dolgot.

Az újbóli összejövés vágya is természetes dolog. Hidd el, akiknek újra találkoznia kell, azok fognak is. 

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv