6 szakítási fázis, amin minden nő keresztülmegy

Írta: ,

Egy szakítás után bizony nem egyszerű feladat ismét vidáman tekinteni az életre, elvégre még ahhoz sincs kedved, hogy lesétálj a sarki boltba. Fogalmad sincs, mi következik most, és el sem tudod képzelni, hogy valaha is terveket szőj a jövődre nézve – a szobádban üldögélés ugyanis most tökéletesen megfelel. Ezzel te is így vagy? Akkor most zárd be az exed Facebook profilját, és inkább olvasd el az alábbi cikket, amiből megtudhatod, milyen fázisokon mennek át szakítás után a megtört szívű lányok!

Állandó válaszkeresés Kép forrása: ko-no-ko.tumblr.com

1/6 Állandó válaszkeresés

Vége. Kimondtátok. A kapcsolatotok eljutott arra a pontra, amikor az egyikőtök úgy érzi, már nincs értelme tovább próbálkozni. Először még fel sem fogod igazán, hogy mi történik, majd ahogy eljutsz erre a pontra, rögtön ott találod magad az első szakaszban.

Válaszokat akarsz, elvégre muszáj megtudnod, pontosan miért is alakultak így a dolgaitok. Ezerszer is felidézed azokat az apróságokat, amiket az exed korábban mondott, és biztos vagy benne, hogy azok a rövid elszólások a szakítást előjelei voltak.

Valahol a szíved mélyén persze már sejted az igazságot; mégis, egyszerűbb ebben a ködös valóságban maradnod, mert túlságosan rossz érzés lenne szembenézned a helyzettel. Szinte mindenkivel erről akarsz beszélgetni: a családoddal, barátokkal, még idegenekkel is, és próbálod a segítségükkel kideríteni a lezárás okát.

A tagadás időszaka Kép forrása: remenberaday.tumblr.com

2/6 A tagadás időszaka

Miután még a legtávolabbi ismerősöddel is átbeszélted a szakítást, következik a második szint: a tagadás időszaka. Elvégre nem lehet vége!

Ez nem történhet meg! Hiszen szinte minden energiádat beleadtad a kapcsolatba, terveid voltak vele – hogy is fogadhatnád el a befejezést?


Kiderült: Ezért gondolunk gyakran az exünkre


Úgyhogy inkább az újrakezdésre koncentrálsz, mivel szíved mélyén még hiszel abban, hogy van esélyetek rendbe hozni a kapcsolatotokat. A gyászoló időszakod pedig véget ér, ugyanis egy időre átveszi ennek helyét a remény, hogy kettőtök között minden a legnagyobb rendben lesz.

A kompromisszumok és egyezkedések fázisa Kép forrása: topinspired.com

3/6 A kompromisszumok és egyezkedések fázisa

Szóval eldöntöd, hogy mostantól sokkal jobb partner leszel. Mindent, ami kisiklott köztetek, visszaterelsz a helyes vágányra. Persze ezen a ponton nem igazán tudsz logikusan gondolkodni: olyan érzés ez, mintha egy hegycsúcson állnál, és óvatosan kell mozognod, nehogy belezuhanj a mélybe.

Azonban fontos tudnod, hogy amikor úgy döntesz, minden problémát megoldasz majd, valójában ennek az egésznek a terhét kizárólag magadra helyezed. Mintha csakis a te felelősséged lenne, hogy ezt képes legyél megoldani. Pedig nem így van.

Mindketten követtetek el hibákat, és bár bizonyos esetekben a párok tényleg újra tudják kezdeni, a legtöbb helyzetben rövidesen ismét szakítás következik.

4/6 A düh-korszak

A következő fázisban eluralkodik rajtad a düh. Mérges vagy, de ez egyáltalán nem baj.

Ez ugyanis azt jelenti, hogy végre képes voltál elengedni a benned lévő félelmet – vagy legalábbis egy részét.

Amikor elérkezel ebbe a szakaszba, még erősebbnek is érezheted magad, hiszen rájössz, hogy a te érzéseid is fontosak. Többet érdemelsz egy olyan kapcsolatnál, ahol valójában egyikőtök sem igazán boldog. A dühöd irányulhat az exedre, a helyzetedre, vagy akár saját magadra is.


Ezt már olvastad? Az elengedés filozófiája – Így lépj tovább békésen egy szakításon


De a jó hír az, hogy ez erőt ad neked, hiszen hosszú idő óta először érzed azt, hogy tényleg élsz. Hiába veszítettél el valami fontosat, te ott vagy, és biztosan állsz mindkét lábadon.

Kezdetleges elfogadás Kép forrása: tumblr, thenletitbe

5/6 Kezdetleges elfogadás

Ebben a fázisban már nem azért kapaszkodsz a szakításba, mert nem akarsz továbblépni, hanem mert egyszerűen csak szükséged van még rá. Ugyanakkor ezen a ponton már képes vagy elfogadni, hogy a kettőtök kapcsolata nem azért jött létre, hogy örökké tartson.

Már nem akarsz azon próbálkozni, hogy rendbe hozd, ami nem működött. Már nem szeretnél visszatérni abba az időszakba. Elkezded észrevenni, hogy az életed nem állt meg, és valójában rengeteg lehetőséged maradt még.

Akár az is lehet, hogy végre kimerészkedsz egy buliba a barátaiddal, vagy rámosolyogsz egy jóképű idegenre. Mindegy, hogy mit csinálsz, a lényeg, hogy ebben a fázisban elkezdesz visszatérni önmagadhoz.

Reményteli továbblépés Kép forrása: 500px.com

6/6 Reményteli továbblépés

A remény ismét visszatér hozzád, de szerencsére már nem olyan értelemben, mint a szakítás korábbi fázisában. Már nem abban hiszel, hogy rendbe tudod hozni a dolgokat, hanem abban, hogy az életed az exed nélkül is jól fog alakulni.

Persze ez nem könnyű lépés. Hiszen a reményeidet egy ismert dologról az ismeretlenre kell irányítanod. De végül sikerül, mert ezen a ponton már ott van benned az a lelkierő, ami segít megtenni a kezdő lépéseket.

Még néha érzed magadban a szomorúságot, és olykor felidézed a boldog pillanataitokat. De sokkal többször tekintesz előre, mint hátra, rövidesen pedig azon kapod magad, hogy sikerült valamiféle távolságot kialakítanod az exed és közted. Ez pedig elég ahhoz, hogy megszakítsd a kettőtök között lévő köteléket, és végre megindulj a saját utadon.