Szakítás-típusok: ezeket árulják el rólad és így érdemes választanod közülük

Írta: ,

A szakítás nem egyszerű téma és ahány kapcsolat, annyiféle elválási lehetőség létezik. Míg vannak, akik csak hosszú beszélgetések és rengeteg idő után tudják végleg lezárni a viszonyt, mások elrendezik az egészet egy írott üzenettel – vagy egyszerűen felszívódnak. De te hogyan válaszd ki a lehető legtesthezállóbb módszert?

Szakítás írásban – Mit mond el rólad? Kép forrása: buzzfeed.com

1/6 Szakítás írásban – Mit mond el rólad?

Leginkább azt, hogy nincs túl sok önbizalmad, bátorságod ahhoz, hogy odaállj a barátod elé, és kitálalj.

Ez nyilván nem az a jellemzés, amit szívesen hallasz magadról egy kapcsolatot követően, de mégis így van.

Sajnos a másik felé azt közvetíted, hogy nem elég értékes, fontos számodra, ami végül is igaz lehet, de nem túl szerencsés ezt az orra alá dörgölni azok után, hogy valaha nagyon is sokat jelentettetek egymásnak.

Ez a módszer legfeljebb akkor elfogadható, ha nem tudtok személyesen találkozni (mert mondjuk távkapcsolatban éltek), vagy, ha tudod, hogy képtelen lennél összeszedetten fogalmazni, és csomó fontos dolgot kifelejtenél, amit nagyon szeretnél elmondani.

Szakítás írásban – Mire figyelj? Kép forrása: ginnybranch.tumblr.com

2/6 Szakítás írásban – Mire figyelj?

Minden szakítás esetén fontos, hogy adj lehetőséget a másiknak a kérdezésre.

Erre igencsak kicsi az esély, ha levélben, üzenetben teszel pontot a kapcsolatotok végére, hiszen te leírod a véleményedet, azt, hogy mit szeretnél, de ő nem szólhat közbe, nem kérdezhet semmit.

Ez a tényeken persze mit sem változtat, de a feldolgozás szempontjából nem mindegy, mindent ért-e, ami történt.

Ha nem olyasmi miatt szakítotok, amit egyértelműen ő generált a viselkedésével, akkor annyit egész biztosan megérdemel, hogy tisztázhasson minden körülményt.

Ha üzensz neki, akkor sanszos, hogy írásban kérdez, így pedig hosszasan leveleztek majd, vagy felhív, tehát ismét oda lyukadunk ki, hogy szerencsésebb ezt személyesen elintézni.

3/6 Szakítás szóban – Mit mond el rólad?

A legtisztább és legtisztességesebb módja annak, hogy lezárjátok a kapcsolatotokat. Azt mutatja rólad, hogy ha kell, igenis oda tudod tenni magadat, vállalod a felelősséget, nincs mit takargatnod.

Őszintének, egyenesnek mutat, és így is kell véget vetni akkor a viszonyotoknak, ha tényleg komoly dolgok történtek köztetek.

Akkor is ez a helyes döntés, ha tényleg nagyon haragszotok egymásra, bár ekkor nyilván nem annyira könnyű megőrizni a hidegvéreteket, mintha csupán eltávolodtatok volna az évek során.

Ami biztos, hogy nem lesz egyszerű elbúcsúzni, vagy éppen érzelmi kitörés nélkül megúszni az elválást, de nem is kell erre törekednetek.

Itt a kiváló alkalom, hogy mindent tisztázzatok, és ezzel a lehetőséggel érdemes is élnetek.

4/6 Szakítás szóban – Mire figyelj?

Válassz megfelelő időpontot és helyszínt! Nyilván nem alkalmas, ha éppen állásinterjúra igyekszik, vagy, ha véletlenül összefuttok az utcán.

Meg kell adni a módját a szakításnak is, időt kell hagynotok magatoknak arra, hogy mindent alaposan átbeszéljetek.

Persze ez csak akkor igaz, ha nem röpke futó kalandotok volt, ám ebben az esetben nyilván nem is okoz akkora fejtörést a szakítás.

Jó, ha van lehetőségetek mindent átbeszélni, tisztázni, mit csináltatok rosszul, hol csúszhatott vakvágányra a kapcsolatotok, miért gondoljátok menthetetlennek.

Ha egyoldalú a döntésed, akkor számíthatsz arra, hogy a volt barátod nehezen viseli a szakítást, dühös lesz, vagy kiabál, de egészséges keretek között próbálj vele türelmes lenni, és feltétlenül őrizd a nyugalmadat!

Szakítás nélkül – Mit mond el rólad? Kép forrása: h-o-r-n-g-r-y.tumblr.com

5/6 Szakítás nélkül – Mit mond el rólad?

Akit hagytak már ott szó nélkül, az pontosan tudja, hogy ez az egyik legrosszabb és legmegalázóbb dolog, ami az emberrel párkapcsolatban történhet.

Emiatt téged is arra bíztatunk, hogy ne válaszd ezt a módját az elválásnak! Hiszen mit mutat ez rólad? Először is azt, hogy a legkevésbé sem tiszteled azt, akivel valaha együtt jártál, másodszor pedig, hogy magasról teszel az érzéseire, gondolataira.

Ezzel többek között az a probléma, hogy akár évekre is törést okozhatsz nála, vagy elérheted, hogy a következő barátnőjének évekre legyen szüksége a bizalma elnyeréséhez.

Egyszerűen nem fair felszívódni, eltűnni, akkor sem, ha idővel nyilván rájön, hogy részedről ennyi volt az egész, és azért nem tud elérni, mert már nem akarsz tőle semmit.

Szakítás nélkül – Mikor elfogadható? Kép forrása: urbanoutfitters.com

6/6 Szakítás nélkül – Mikor elfogadható?

Bármennyire ellentmond a korábbiakkal, azért akadnak olyan helyzetek, amikor nem kell különösebben ecsetelni a szakítást, vagy egyértelművé válik a dolog pusztán attól, hogy nem beszéltek többet.

Pl. ilyen az, ha mindketten partnerrel érkeztek egy olyan buliba, amire elvileg egyikőtök sem készült (legalábbis egymásnak ezt mondtátok).

Ekkor nyilván felesleges feszegetni a múltat, jól láthatóan túlléptetek a – valószínűleg nem túl komoly – kapcsolatotokon.

Nem kell ecsetelni a szakítás okát akkor sem, ha randizgattatok, esetleg több is történt köztetek, de egyikőtök sem igényli túlságosan a folytatást.

Az mindenesetre biztos, ha neki egyértelműen vannak érzelmei, vagy reménykedik a reménytelenben, akkor meg kell tisztelned annyival, hogy felvilágosítod, mi az álláspontod.