Ekkora teszed túl magad a szakításon: 7 szakasz, amin keresztül kell menned

Írta: ,

Fájdalmas szakítása mindenkinek van élete során, kinek több, kinek kevesebb. Az egyetlen dolog, amire ilyenkor a választ tudni akarjuk, az az, hogy vajon mikor múlik már el az elvesztett kapcsolat fölött érzett keserűség? A pszichologytoday.com cikke szerint akkor, amikor ezen a hét szakaszon keresztülmentél.

Válaszkeresés

1/7 Válaszkeresés

A szakítás utáni első szakaszban válaszokat keresel, még akkor is, ha lehet, hogy a kérdéseidre senki nem tud kielégítő magyarázattal szolgálni.

Úgy érzed, muszáj megértened, hogy mi történt, miért nem működött a dolog, mintha azzal, hogy racionális válaszokat kapsz, csökkenthetnéd a megélt fájdalmat.

Ebben a szakaszban könnyen lehet, hogy újra és újra lejátszol minden egyes párbeszédet, és hosszasan lamentálsz minden apró részleten, amelyeknek a külső szemlélő szerint talán egyáltalán nincs is jelentősége.

Könnyen lehet, hogy ebben az időszakban sokat gondolsz erre, és sokat beszélsz is erről, akár olyan embereknek is, akik egyébként nem állnak közel hozzád, abban a reményben, hogy valami racionális magyarázatot kapsz az érzéseidre.

Tagadás

2/7 Tagadás

A szakasz, amiben azt érzed, hogy ez az egész nem történhet meg.

Olyan sok mindent adtál bele ebbe a kapcsolatba, és olyan jók voltatok együtt, hogy egyszerűen nem létezhettek egymás nélkül, és erre hamarosan az exednek is rá kell ébrednie.

A kapcsolat meggyászolása olyan fájdalomnak tűnik, amelyet ekkor egyszerűen nem tudsz még kezelni, és ezért inkább elodázod, ehelyett hamis reményekkel táplálhatod magadat, és abban bizakodsz, hogy minden ellenére mégis találtok majd megoldást.

Alkudozás

3/7 Alkudozás

Jobb ember leszel. Többet fogtok beszélgetni.

Többet jártok el, megtanulod elfogadni az anyukáját és nem rágod olyan sokat a fülét olyasmik miatt, amiket korábban jogos elvárásoknak tartottál.

Ebben a szakaszban ugyan elkezded már megérteni, hogy mi miatt nem működött a kapcsolat, de az elfogadást még mindig elutasítod, reményt keresel.

Ugyan ez normális része az elfogadás felé vezető útnak, légy óvatos: egyrészt nem jó nem magadért, hanem valaki másért kitűzni egy célt, másrészt az alkudozás részeként olyan igényeidről is lemondhatsz, amelyekre pedig valóban alapvető jogod van.

Ne áldozd fel magadat!

Visszaesés

4/7 Visszaesés

A szakasz, ami akkor következik be, ha egyikőtök sem tudja igazán elengedni a másikat, és leginkább olyan párok hajlamosak rá, akiknek egyébként sem ez volt az első szakításuk.

Persze van, hogy a külön töltött idő után két ember mégis ráeszmél, hogy egymás mellett tudnak igazán boldogok lenni, de ha csak a feldolgozás fájdalma elől menekültök vissza a kapcsolatba, vagy az egyikőtök csak meggyőzi a másikat, hogy adjon még egy esélyt, akkor nem sok esély van arra, hogy működni fog a dolog: egy ember nem tud a vállán vinni egy viszonyt.

Harag

5/7 Harag

Az ismeretlentől, az elutasítástól való félelem, illetve a megbántottság, az eltaszítottság mind-mind olyan érzelmek, amelyek feldolgozása nem egyszerű, és ezért irracionális érzésekké, haraggá formálódhatnak.

Haragudhatsz a párodra, valakire, akiről úgy érzed, ártott a kapcsolatotoknak, de akár magadra is, amiért hagytad, hogy ebbe a helyzetbe kerülj.

Bár ezt az érzést megtartani semmi esetre sem szerencsés, a jó hír, hogy a harag erőt ad, és emlékeztet arra, hogy többet érdemelsz, így lökést adhatsz a feldolgozás, elengedés felé.

Az elfogadás kezdete

6/7 Az elfogadás kezdete

A szakasz, amikor megérted, hogy ez a dolog egész egyszerűen nem működőképes, nektek kettőtöknek nem szabadna együtt lennetek, mert nem tudjátok olyan boldoggá tenni egymást, mint ahogyan azt megérdemlitek.

Ekkor még mindig érezhetsz haragot, keserűséget, csalódottságot, érzelmek egész skáláját, azonban mindezt már egy bizonyos fajta elhatárolódáson, megnyugváson keresztül szemléled: még nem örülsz, hogy a dolgok véget értek, de már megérted és elfogadod, hogy így kellett lenniük.

Átirányított remény

7/7 Átirányított remény

Egy kapcsolat elengedése azért is olyan nehéz, mert reményt tettél bele: bíztál abban, hogy van jövőtök, hogy együtt képesek lesztek valamire.

Ennek a reménynek az elvesztése nagyon fájdalmas lehet, de a szakítás feldolgozásának utolsó szakaszában a reményt visszanyerheted, és valami másra irányíthatod.

Reménykedni kezdesz abban, hogy az exed nélkül is jól megleszel, hogy valami jobb vár rád, hogy egy boldogabb, szeretőbb kapcsolat reményében, vagy csak az egyedüli boldogságodért léptél tovább.

Amikor ezt a szakaszt eléred, arra is készen állsz, hogy elengedd a múltat.