Pszichológusok felfedték, mi az oka, hogy egyesek menekülnek a kötöttségek elől

Szirák Viki
Írta: ,

Biztosan te is ismersz olyan embert a környezetedben, aki egyszerűen nem hajlandó elköteleződni. Amint egy kapcsolat komolyra fordul, hanyatt-homlok menekülőre fogja, a házasság számára elképzelhetetlen, és hiába töltötte be a 40-et, többéves kapcsolata még nem igazán volt. De vajon mi az oka annak, hogy egyesek ennyire félnek az elköteleződéstől?

Ezek az emberek elsősorban nem a szerelemnek fordítanak hátat, ugyanis azok, akik kötelezettség-fóbiában szenvednek, ugyanúgy vágynak a boldogságra egy másik személy mellett. A problémát sokkal inkább a félelmeik okozzák: rettegnek attól, hogy közel kerülnek valakihez, és ezt elveszíthetik saját hibájukon kívül, szorongani kezdenek, nem tudják elengedni magunkat, és egy ponton inkább a szakítást választják. Azt gondolják, ha ők mondják ki a befejezést, úgy kezükben tarthatják az irányítást, és nem szenvedik meg annyira a különválás folyamatát.

Az sem ritka, hogy valaki korábban nem félt az elköteleződéstől, ám egy rossz kapcsolat hatására mindez megváltozik.

Ez lehet megcsalás, hirtelen jött szakítás vagy egy szerelem elmúlása a másik fél részéről; ha valaki a múltjában hasonló élményeket él át, a későbbiekben félelmeit új partnerére is kivetítheti. Sok esetben ezek alaptalanok, ám ő mégsem tudja elengedni az aggodalmakat, így egy idő után menekülni kezd a komoly kapcsolattól - gondolván, hogy úgysem fog sokáig tartani. A legrosszabb, hogy ez állandósul, és minden más kapcsolatnál is visszatérő probléma lesz, így egy idő után már csak a kalandokat fogja keresni.

luizclas/pexels.com

Mi a kötődési stílusod?

Szakértők úgy vélik, a kötődési stílusunk miatt is kialakulhat nálunk kötelezettség-fóbia. Az, hogy milyen módon kötődsz a partneredhez, óriási szereppel bír a kapcsolatotok minőségében. Akik viszont félnek az elköteleződéstől, általában az alábbi három stílusban ismerhetnek magukra:

1. Félelem-kerülő: ők azok, akik ugyan vágynak a kapcsolatra, szerelemre, de nagyon félnek a csalódástól. Attól, hogy valakinek odaadják a szívüket, és ő darabokra töri. Ezek az emberek egy komoly kapcsolat esetén azonnal pánikolni kezdenek, attól félnek, hogy a másik szakítani akar, esetleg titkon másokkal is ismerkedik, és ezért választja inkább az egyedüllétet.

2. Elutasító-kerülő: ez a személy meg sem próbál komoly kapcsolatot létesíteni. Ő inkább azt hajtogatja, hogy nincs szüksége senkire, egyedül érzi magát jól, és a függetlensége mindennél fontosabb számára. Egyedül megy nyaralni, és csak laza kapcsolatokat keres, mert attól fél, ha valakibe tényleg beleszeretne, bizonyos dolgokban elveszítené szabadságát. Úgy érzi, egyszerűbb szinglinek lenni, mint kompromisszumokat kötni.

3. Szorongó-kerülő: akire ez a kötődési stílus igaz, leginkább az egyoldalú kapcsolatoktól retteg. Számára nem az az ijesztő, hogy egy kapcsolat véget érhet, hanem az, hogy ő még mindig szerelmes marad, míg a másik félnek elmúlnak az érzései. Az egyoldalú kapcsolatok iránti szorongása olyan nagy, hogyha a legapróbb jelét is érzékeli egy problémának, rögtön menekülőre fogja. 

Noha a kötődési stíluson változtatni, a nehézségeket leküzdeni nem egyszerű feladat a szakértők szerint, szerencsére van lehetőség a változtatásra. Elsősorban a gyerekkori kapcsolatokat kell átgondolni, ugyanis az, hogy milyen félelmekkel, tapasztalatokkal találkozunk életünk korai szakaszában, a későbbi viszonyainkra is hatással van. Érdemes lehet visszavezetni, vajon honnan ered a félelem, mi vagy éppen ki váltotta ki, és akár szakértői segítséget is kérhettek hozzá. A türelem és a kitartás kulcsfontosságú, tekintve, hogy akár évekbe is telhet a változás!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!