Mikor szabad kimondani, hogy szeretlek? Megkérdeztük a pszichológust

Zabolai Margit
Írta: ,
Mikor szabad kimondani, hogy szeretlek? Megkérdeztük a pszichológust

Mikor van túl korán, és mikor késő már? Előbb te mondd ki, vagy jobb, ha megvárod a másikat? Sok közkeletű "szabály" van arra, mikor szabad azt mondani először, hogy szeretlek, de a Psychologytoday most kicsit tudományosabb oldalról közelítette meg a kérdést.

Az időzítés tényleg fontos

Vannak szájról szájra terjedő elképzelések, amelyek azt próbálják magyarázni, mikor szabad először kimondani, hogy szeretlek. Ilyen például az, hogy legalább 5 randevút meg kell várni, legalább két hónapot várni kell, nem szabad közvetlenül szex előtt vagy után, esetleg közben kimondani először, meg kell várni, hogy a másik mondja ki elsőnek, és nem szabad olyan helyzetekben mondani, amikor az érzelmeink vezérelnek, és nem a racionalitásunk.

De van bármiféle alapja is ezeknek a szabályoknak? A Psycholgy Today cikke szerint az világosan látszik, hogy az időzítésnek a közvélemény alapján fontos szerepe van, de azt állítja, hogy érdemes az egyetlen, banálisan egyszerű szabályt követni: akkor mondd, hogy szeretlek, amikor úgy érzed. Mivel létezik szerelem első látásra, tulajdonképpen nincs olyan, hogy túl korán mondanánk ki a bűvös szót, ugyanakkor azt mindenképpen figyelembe kell venned, hogy az érzelmek nem működnek mindenkinél egyformán.

Ha pedig egyetlen szabály van arra, hogy mikor ne mondd ki a szeretleket, az az, amikor nem érzed úgy. Még akkor sem, ha a másik kimondta, és valószínűleg tőled is ezt várja. Ha már gondolkodsz azon, hogy vallomást tegyél, de még bizonytalan vagy, mondd el a partnerednek, hogy hosszú távon is látsz potenciált a kapcsolatotokban, és valóban lelkes vagy.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!