5 pszichológiai trükk, ami segít elfelejteni azt, amit vagy akit akarsz

Szirák Viki
Írta: ,

Néha órákig törjük a fejünket valamin, ami egyszerűen nem akar eszünkbe jutni, máskor meg minden igyekezetünk ellenére sem tudjuk kiverni a fejünkből azt, amit igazán szeretnénk. Egy rossz élményt, egy kellemetlen emléket, vagy egy személyt, aki összetörte a szívünket; akaratlanul is folyton eszünkbe jutnak ezek. De jó hír, hogy a pszichológusok szerint van pár módszer, ami segíthet, hogy végre kitöröld a memóriádból azt, aminek nincs már ott helye!

Az elterelés művészete

Amikor anyukád telefonszámát akartad gyerekként megjegyezni, valószínűleg nagyon sokáig ismételgetted magadban, hogy biztosan ne felejtsd el. Ennek eredménye, hogy még ma is bármikor fel tudnád idézni a mobilszámot. Ugyanez a technika viszont fordítva is működik! Minden alkalommal, amikor eszedbe jut az a személy vagy emlék, amire nem akarsz többé gondolni, rögtön tereld el a figyelmedet.

Még egy pillanatig se hagyd, hogy átvegye feletted az uralmat: azonnal kezdj el gondolatban dúdolni egy dalt, nézz rá a telefonodra, indíts el egy videót, vagy kezdd el felmondani magadban a napi tennivalókat.

Azáltal, hogy minden ilyen alkalommal rögtön eltereled a gondolataidat, előbb-utóbb teljesen elfeledkezel róla, és alig pár hét után már kevésbé lesz rád mindez hatással!

A kontextus átalakítása

Amikor egy rossz emlék jut eszedbe, biztosan te is felidézel olyan részleteket, mint hogy mennyi idős voltál akkoriban, hol történt, mit viseltél, ki volt még veled — azaz a szituáció kontextusát hozod fel magadban ismét. Szakértők viszont felfedezték, hogy sokszor ezek a részletek rögtön eszünkbe juttathatják a rossz élményt, még akkor is, ha olyan dologról van szó, aminek amúgy semmi köze hozzá. Például ha a kellemetlen emlék idején 8 éves voltál, és piros kabát volt rajtad, egy hasonló ruhát viselő kislány láttán azonnal erre fogsz asszociálni.

Ezért szakértők úgy vélik, ha valamit tényleg el akarunk felejteni, kontextust kell változtatni. Próbáld meg elhitetni magaddal azt, hogy máshol történt, mások voltak veled, és ezt tudatosítsd magadban többször. Így egy idő után az agyad elhiszi neked a változtatásokat, és már nem fogsz asszociálni erre minden részlet láttán.

A rossz élmény helyett

Ez a trükk akkor működik, ha rögtön azután csinálod, hogy kellemetlen élmény ért. A lényeg, hogy az eset után azonnal csinálnod kell valamit, ami sokkal emlékezetesebb, mint a rossz szituáció, hogy úgymond "felülírd", és valami más jusson eszedbe erről a napról.

Például tegyük fel, hogy szakítottatok a pasiddal, és hosszú idő után először összefuttok az utcán. Érthető, ha a beszélgetés felkavar. Ebben az esetben ahelyett, hogy magadba zuhannál, inkább kérd meg a tesódat, barátnődet, hogy találkozzanak veled, és csináljatok valamit, amit addig még sosem.

Menjetek el kipróbálni a virtuális valóságot, esetleg irány a bolt, és vedd meg azt a ruhát, amit már régóta szerettél volna, vagy foglalj le magadnak egy hétvégi kiruccanást. Minden szóba jöhet, a lényeg, hogy amikor ez a nap eszedbe jut, ne a találkozás legyen jelentősebb, hanem az, amit utána csináltál. 

Pozitív megerősítés

Minden alkalommal, amikor egy rossz emlék előtör benned, próbálj meg azonnal valami hasonló, ám pozitív élményre visszaemlékezni.

Például tegyük fel, hogy sikerült leégetned magad egy állásinterjún, mert olyan dolgokat mondtál magadról, amelyek aztán rossz fényben tüntettek fel téged — és nem is kaptad meg a munkát.

Amikor beugrik ez a kínos szituáció, rögtön tereld el a figyelmed, és idézd fel azt, amikor épp ennek ellenkezője történt.

Emlékeztesd magad egy olyan alkalomra, amikor az állásinterjú nagyon jól sikerült, és a végén meg is kaptad a munkát.

Ezt mindaddig csináld meg, míg teljesen el nem feledkezel a negatív élményről, vagy sikerül elérned, hogy az már ne is tűnjön annyira kínosnak.

Érzelmi töltet

Sokszor feleslegesen aggodalmaskodunk bizonyos dolgok miatt, és túlgondoljuk a helyzetet. Erről az érzelmeink tehetnek, amit egyáltalán nem könnyű irányítani - de szerencsére nem lehetetlen. Legközelebb, amikor eszedbe jut például az exed, akivel szakítottatok, érzelmek helyett próbáld meg analitikusan tekinteni a kettőtök kapcsolatát.

Lehet, hogy egyelőre még nagyon hiányzik, de ha logikusan nézed a helyzeteteket, valószínűleg tudod, milyen okok vezettek el a szakításhoz, és miért kellett ennek végül így történnie. Mindegy, valójában mi az, amit el akarsz felejteni, ha igyekszel kivonni belőle az érzéseidet, sokkal gyorsabban fog menni!

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!