5 pszichológiai jel, hogy sokáig tart majd a kapcsolatotok

Írta: ,

Nem létezik két ugyanolyan párkapcsolat. Egyes szerelmek hatalmas tűzzel indulnak, majd hirtelen, minden magyarázat nélkül kialszik a láng. Másoknak keményen meg kell dolgozniuk a kezdeti időszakban, végül pedig a dolgok a lehető legjobban alakulnak köztük. De mi lehet az oka annak, hogy bizonyos kapcsolatoknál minden rendben van, míg egyes szerelmek gyorsan véget érnek? Vajon mi a titka az örökké tartó együttlétnek? Egy kutatás segítségével most te is közelebb kerülhetsz a megoldáshoz!

A válások legfőbb okai Kép forrása: spokesman.com

1/7 A válások legfőbb okai

Egy pszichológus szakértő, John Gottman már 40 éve végez kutatásokat arra vonatkozólag, vajon mi kell ahhoz, hogy egy pár sokáig együtt maradjon, és mi lehet az oka a legtöbb válásnak.

Felmérései során sikerült megállapítania, hogy utóbbinál nem az áll a háttérben, hogy a felek véleménye nem egyezik; sokkal nagyobb probléma, hogy ezeket az eltérő gondolatokat nem tudják együtt érző módon megbeszélni.


Nézd meg, mik a biztos jelei annak, hogy inkább le kellene mondanod az esküvőt!


Emellett azt is megállapította, hogy gyakori probléma egy kapcsolatban az, hogy sokan igyekeznek kicsit átalakítani párjukat a saját elképzeléseik szerint.

Kutatás az örök szerelem titkáért Kép forrása: colincowieweddings.com

2/7 Kutatás az örök szerelem titkáért

Ha már tudjuk, mi vezet egy kapcsolat végéhez, vajon mivel tudjuk elérni, hogy az végül sokáig tartson? Persze ez a kérdés már Gottmanben is felmerült.

Hogy kiderítse a választ, egyik kutatásában kielemezte a párok kommunikációját egy otthonszerű környezetben, amit ő csak egyszerűen a "Szerelmi Laboratóriumnak" nevezett el.

Szakértők állítják, hogy ezen a helyen körülbelül 91%-os bizonyossággal meg tudják állapítani, hogy egy kapcsolatnak van-e jövője vagy sem – szimplán abból, hogy 5 percen át figyelik és hallgatják a feleket. A felmérések során nem csak a kommunikációt vizsgálták, hanem a reakciókat is, majd 40 évnyi kutatás és több száz megfigyelt páros alapján megszületett az az 5 pszichológiai jel, amely bebizonyítja, hogy egy szerelem sokáig fog tartani!

Előzékenyek vagytok egymással Kép forrása: lauraivanova.com

3/7 Előzékenyek vagytok egymással

A beszélgetéseitek során mindig barátságosak és szívélyesek vagytok egymással; nem hagyjátok, hogy a másikhoz fűződő negatív gondolataitok (mert ez bizony mindenkinek van időnként) problémákat okozzon köztetek.

A kapcsolatotokban úgy kezelitek egymást, mint egy teljesen egyenlő felet, és beszélgetés közben az is nyilvánvaló számotokra, hogy tisztelitek a másikat.

 

 

Panaszkodsz, de nem kritizálsz Kép forrása: imgfave.com

4/7 Panaszkodsz, de nem kritizálsz

Minden kapcsolatban történnek olyan dolgok, ami miatt panaszkodni szeretnének egy kicsit a párok, és ezzel nincs is semmi gond. Fontos azonban, hogy ezek végül ne váltsanak át kritizálásba a párod személyiségével vagy viselkedésével kapcsolatban.

Ha a barátod esetleg elfelejtette időben befizetni a csekkeket, gondolj inkább arra, hogy kicsit dolgoznotok kell az "időbeosztási szokásain", ahelyett, hogy vitatkozni kezdenél vele emiatt – a kritizálás ugyanis erősen megviseli a kapcsolatokat.

Nem vagytok szemtelenek egymással Kép forrása: inspiredwives.com

5/7 Nem vagytok szemtelenek egymással

Képesek vagytok a szerelem nyelvén beszélni egymással.

A barátságtalan becenevek, egy-egy gúnyos mosoly, az állandó szemforgatás és a bántó megjegyzések nem gyakori résztvevői a mindennapi kommunikációtoknak; méghozzá azért, mert pontosan tisztában vagytok azzal, hogy amit nem szívesen hallanátok a partneretektől, azt nektek sem lenne szabad kimondani.

Nem nyomjátok el egymást Kép forrása: ruffledblog.com

6/7 Nem nyomjátok el egymást

Mindig arra fókuszáltok, hogy a konfliktusokat békés úton oldjátok meg, hiszen tudjátok, hogy egy-egy veszekedés nem afféle csatatér, ahol az egyik félnek muszáj győzedelmeskednie a másik felett.

Inkább úgy tekintetek rá, mint egyfajta lehetőségre, hogy a sajátotoktól eltérő véleményt is meghallgassatok.

Amikor pedig sikerült az ellentétekkel megbarátkoznotok, mindig ráébredtek, hogy valójában ti ketten egy csapat vagytok, akik egyszerre állnak mindkét oldalon.


De vajon a veszekedések tényleg olyan ártalmasak egy kapcsolatban? Nézd meg olvasóink véleményét!


Nem hagyjátok figyelmen kívül egymás érzéseit Kép forrása: huffingtonpost.com

7/7 Nem hagyjátok figyelmen kívül egymás érzéseit

Nem csak tisztában vagytok egymás gondolataival és érzéseivel, de egyúttal azt is meghallgatjátok, amikor valamelyikőtöknek gondjai vannak.

Az pedig biztos, hogy semmiképp sem vágtok némasági fogadalomba, vagy suhantok el a problémák felett, amikor az egyikőtöknek még lenne mondanivalója – különösen egy konfliktus után.