Hárman párban, avagy tudod, mi az a poliamoria? Eképpen működik egy kapcsolat, kettőnél több szereplővel

Szendrey Adrienn
Írta: ,
Hárman párban, avagy tudod, mi az a poliamoria? Eképpen működik egy kapcsolat, kettőnél több szereplővel

Kép forrása: shutterstock

Tudtad, hogy vannak olyanok, akik felvállalják, hogy egyszerre több emberrel folytatnak kapcsolatot, és ráadásul mindegyik fél tud róla? Ha eddig nem volt világos, hogyan működik a poliamoria, most megismerkedhetsz a fogalommal!

Ha párkapcsolatról beszélünk, akkor mindenki számára egyértelmű, hogy – ahogy a megnevezés is mutatja - egy pár, azaz két ember viszonyára gondolunk. Ugyanakkor egyes felmérések szerint a kapcsolatok 80%-ában valamilyen formában felüti fejét a megcsalás, így naivitás lenne azt gondolni, hogy egy kapcsolat mindig szigorúan kétszereplős.

Ám az, hogy ennek létezik az európai társadalomban is elfogadott, vagy legalábbis pontosan definiált formája, számomra csak nemrég derült ki, ezért is gondoltam, hogy kicsit jobban beleásom magam a témába.

És ha gyerek is van? Kép forrása: unsplash

Egy 2018. áprilisi, poliamaoria témájú kerekasztal-beszélgetésen egyéb érdekes kérdések mellett a gyerektéma is felmerült, vagyis, hogy miként alakul egy ilyen kapcsolat, ha valamelyik - vagy akár minden – oldalról gyerek is kerül a képbe.

Az érintettek szerint az őszinte kommunikáció elengedhetetlen, főleg együttélés során nem lehet elkerülni, hogy a gyerek szembesüljön vele, náluk a hagyományostól igencsak eltérő a családmodell. Ám az érintettek szerint kellő odafigyeléssel, minőségi együtt töltött idővel elkerülhetők a sérülések, inkább az szokott gondot okozni, ha a gyereket csúfolják, kirekesztik szülei szokatlan attitűdje miatt, de vannak taktikák, melyeket bevetve kiküszöbölhető a dolog.

A 2014-ben baráti társaságból összeverődött nonprofit szervezet az alábbi alapelveket fogalmazza meg: szerelem, szabadság, önkéntesség, egyenlőség, kölcsönösség, őszinte kommunikáció, etikus eljárás, együttműködés, erőszakmentesség.

Hitvallásuk, hogy a kapcsolatban mindenki egyenrangú, nincs megkülönböztetés sem kor, külső vagy bármilyen szempont alapján.

Könnyen belátható, hogy a poliamoriához nagyfokú nyitottság és elfogadás szükségeltetik, és biztosan nem való mindenkinek. Bár megoszlanak a vélemények abban a tekintetben, hogy alapvetően az ember mennyire monogám alkat, és biztosan nem véletlen a korábban említett a párkapcsolatokban jelentkező magas megcsalási arány, rengeteg kérdést vet fel ez a megszokottól merőben eltérő forma.

Vagyaim.hu Black Friday

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)