5 jel, hogy partnered érzelmileg intelligens

Szőke Angéla
Írta: ,
5 jel, hogy partnered érzelmileg intelligens

Kép forrása: canva.com

Az EQ, azaz az érzelmi intelligencia azt a képességet jelenti, hogy valaki mennyire tudja uralni saját érzelmeit és befolyásolni másokét. Egy kapcsolat sikerességéhez ez merőben hozzájárul, így egy érzelmileg érett partner – főleg, ha férfi – igazi kincs. Hogy ezt honnan lehet tudni? Ha az alábbi öt tulajdonság jellemző a párodra, akkor szerencsésnek tarthatod magad.

1. Empatikus

A férfiak beleérző képessége sajnos messze elmarad a nőkétől – ez tulajdonképpen az evolúció miatt van, hiszen a nőknek az empátia elengedhetetlen a gyerekneveléshez. Ha valami atrocitás ért a munkahelyeden és zaklatott, szomorú vagy, egy empatikus férfi együttérez veled és megpróbál megvigasztalni.

Azzal, hogy beleéli magát a helyzetedbe, mutatja, hogy meg akar érteni téged és ez határozottan magas EQ-ra vall.

Ez sajnos messze nem minden fiúra jellemző, pedig a mély empátia nagyon értékes egy párkapcsolatban.

2. Jó hallgatóság

Előfordult már veled, hogy éppen valami fontosat meséltél a párodnak, esetleg kiöntötted neki a szíved, majd észrevetted, hogy a meccset nézi a tévében a vállad fölött, vagy a telefonját nyomkodja? Szinte minden nő járt már így. Ha a férfi figyel rád, az látszik a testbeszédén. Releváns kérdéseket tesz fel, feléd fordul, a szemedbe néz és tudja, mikor kell csendben maradnia. Ha egy kapcsolatban a felek képesek meghallgatni egymást, sokkal kevesebbet veszekednek, többet tudnak egymás érzéseiről és ennek eredményeképpen jobban meg is értik egymást.

3. Elismeri, ha hibázik

Erre még a nők közül sem sokan képesek. Nehéz bevallani – sokszor még magunknak is –, hogy valamit rosszul csináltunk, hiszen ezzel gyakorlatilag elismerjük a kudarcot. Ugyanakkor, ha valaki képes erre, az azt jelenti, képes szembenézni hiányosságával és tanulni belőle. 

Ha egy kapcsolatban a felek nem félnek beismerni, hogy hibáztak, sokkal nagyobb eséllyel maradnak együtt.