3 jel ami arra utal, hogy a párterápia sem segíthet a párkapcsolatotokon

Szabó Erzsébet
Írta: , Frissítve:

A legtöbb komoly kapcsolat nem ér véget egyik pillanatról a másikra: a felek általában az utolsó utáni szalmaszálba is kapaszkodnak, amíg az lehetséges. Néha azonban óhatatlanul ki kell mondani a végső szót, és elengedni azt, ami már egyszerűen nem működik. Ha ennek a négy jelnek bármelyike igaz rátok, akkor nektek is be kell ismernetek, hogy nincs tovább, mert már a párterápia sem tudna segíteni rajtatok.

Nem tudjátok tisztelni egymást

A tisztelet nagyon fontos a párkapcsolatokat illetően, még ha úgy is tűnik, hogy valamiféle távolságtartásra utal. Tény és való, sokan gondolják azt, hogy tisztelni azokat kell, akikkel nem vagyunk túlságosan közeli kapcsolatban, de ez egyáltalán nincs így. Nagyon fontos, hogy párkapcsolatban is tisztelettel forduljatok egymás felé, hiszen már ez is azt feltételezi, hogy sokkal kisebb arányban és esetben fogjátok megbántani a másikat.

A tisztelet nyilván nem elég ahhoz, hogy egy boldog és kiegyensúlyozott kapcsolatot fenntartsatok, de mégis alapvető. Ha nincs tisztelet, az sajnos arra utal, hogy emberileg nem becsülitek egymást, pedig – még ha a kapcsolatotok meg is romlott – minden bizonnyal lenne miért tisztelettel fordulnotok egymás felé. Sajnos, ha ez elmúlt, akkor aligha segíthet rajtatok a párterapeuta.

Sokkal jobbnak érzed magadat – vagy ugyanezt tapasztalod a szerelmedtől

Ez a 3 jel arra utal, hogy a párterápia sem segíthet a kapcsolatotokonKép forrása: AndrewLozovyi/Depositphotos.com

A párkapcsolatok alapköve az, hogy egyenrangúak vagyunk, és egyenrangúan is kezeljük egymást. Ez nem holmi feminista gondolkodásmenet, nem is kell arra következtetni belőle, hogy nőként pontosan ugyanazokat kell tenned, megélned, amit a társadnak. Sokkal inkább azt jelenti, hogy mindegyikőtök azokat a feladatokat vállalja el, amiben jobb a másiknál, hiszen így egészítitek ki egymás hiányosságait.

Ez az egyensúly egyértelműen sérül akkor, ha nem tudtok egyenrangú félként tekinteni egymásra. Teljesen mindegy, mi a kiváltó ok: ha te érzed azt, hogy a kedvesed egyszerűen nem üti meg a mércédet, az nem csak neked rossz, hanem bizony neki is. Pontosan tudja, mi a véleményed róla, és ez amellett, hogy számos konfliktust generál, személyiségbeli problémákat, és egyértelműen rossz kapcsolatot eredményez.

Az egyenlőtlenség bármikor átfordulhat elnyomásba, vagy akár érzelmi zsarolásba.

Kicsit ez is olyan, mint a tisztelet kérdése: ha nem érzed úgy, hogy fel tudsz nézni a másik feledre, vagy éppen ő érezteti azt, hogy nem tud rád akként tekinteni, ahogy azt te elvárnád, akkor ezen aligha segíthet a párterápia.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv