3 gyakorlat, amit a párterapeutátok írt volna fel nektek - most ingyen is kipróbálhatjátok őket

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Hazánkban még kicsit mindig „ciki” párterapeutához menni, pedig sokan azoknak is kötelezővé tennék, akik egyébként köszönik, de nagyon jól elvannak a kapcsolatukban. Vannak olyan gyakorlatok, amiket szívesen alkalmaznak a szakértők, pontosan azért, mert segítenek felismerni a hibákat, hiányosságokat, és sziklaszilárddá teszik a kapcsolatokat. Mutatunk ezek közül néhányat!

A „semmi baj” feltárása

Hosszú párkapcsolatban hajlamosak lehettek arra, hogy úgy érezzétek, minden a legnagyobb rendben, és tényleg semmi említésre méltó nincs az életetekben. Azonban mint minden emberi kapcsolatban, úgy a házasságban is akadnak nézeteltérések. Ezek többsége valóban nem érdemel szót, mert apróságok és jelentéktelenek, de sajnos halmozódnak. Nagyon tipikus hiba, hogy a felek csak nyelik és nyelik a kisebb-nagyobb sérelmeket, aztán amikor tényleg adódik egy gond, akkor bukkan a felszínre a számtalan kezeletlen probléma. Ezekkel utólag már valóban nehéz bármit is kezdeni, pl. nem túl könnyű reflektálni arra három év után, hogy a szerelmedet mégis csak bántotta, amikor a beleegyezésével ittál egy kávét az exeddel.

Ezt kiküszöbölendő érdemes minden hónapban, vagy akár héten egy kibeszélő estet tartanotok. Lehet sűrűbben, ritkábban, nyugodtan egyénre szabhatjátok. A lényeg, hogy ne lendüljetek túl azokon a helyzeteken, amikben megsértődtetek, hanem osszátok is meg őket egymással.

Ez első körben feleslegesnek tűnhet, és nem is azt mondjuk, hogy olyanon problémázz, hogy a szerelmed nem kért bocsánatot, mikor elfelejtette levinni a szemetet. Ennek a gyakorlatnak az a célja, hogy jobban átérezzétek a másik helyzetét, megértsétek a látásmódját, hiszen így arra fogtok törekedni, hogy ne bántsátok meg egymást. Ez nyilván sokkal könnyebb akkor, ha pontosan tudjátok, mik azok gyenge pontok, amiken sokszor kiakadtok.

Az őszinteség kimaxolása

Ezt a gyakorlatot hozzácsatolhatjátok az előzőhöz is, de magában szintén alkalmazhatjátok. Az a lényege, hogy a szerelmed úgy sorolhatja el a gondolatait, esetleges sérelmeit, terveit egy adott témával kapcsolatosan, hogy te nem szólhatsz közbe – majd fordítva. Nem is hiszed el, mennyit segíthet ez bizonyos esetekben! Már eleve az, hogy végre kimondjátok, ami nyomja a lelketeket, iszonyúan sokat lendít egy probléma megoldásán, még akkor is, ha végül semmi érdemlegeset nem tesztek. Pusztán azzal, hogy nem kell tovább magatokban hordoznotok, hanem megosztjátok egymással, már könnyítetek a terhen.

Emiatt lényeges, hogy akár olyasmiről is beszéljetek, ami egyébként sok-sok éve történt, és tulajdonképpen már semmit nem tudtok változtatni rajta. Ha bármelyikőtök is úgy érzi, hogy ez még mindig feszélyezi, akkor nem sikerült lezárni, tehát beszélni kell róla.

Sokszor ehhez a másik fél – pont azért, mert régen történt – érdemben egyszerűen nem tud hozzátenni semmit. De itt a hallgatás, és a monológ végén egy esetleges bocsánatkérés az, ami minden terhet feloldhat.

Különösen jó ez a gyakorlat akkor is, ha hevesen szoktatok vitatkozni, hiszen akkor jellemző lehet rátok, hogy egymás szavába vágtok és a végeredmény általában az, hogy alaposan összekaptok. Mivel itt felváltva kell beszélnetek, eleve ki van zárva, hogy ne hagyjátok szóhoz jutni egymást.

Randi szervezés újragondolva

3 gyakorlat, amit a párterapeutátok írt volna fel nektek - most ingyen is kipróbálhatjátok őket

A hosszú távú kapcsolatok egyik gyakori problémája, hogy egyszerűen elfelejtünk egymásra figyelni, és nem építjük, ápoljuk a szerelmünket. Ebből adódik évek után az eltávolodás, amiből sokszor félrelépés, vagy válás lesz. De nem kell ezt megvárni! Sok szakértő hangsúlyozza, mennyire fontos a közös élmények gyűjtése, az egymásra szánt idő, lehetőleg személyre szabottan. Ezt gyakran nem könnyű megoldani, főleg nem akkor, ha nagyon elfoglaltak vagytok, esetleg családot is alapítotok. Mégis, akár heti, akár havi, akár néhány havi rendszerességgel, de igenis kell, hogy időt szakítsatok magatokra. Mindegy, hogy ez a kiruccanás mennyi ideig tart és milyen programot ölel fel, a lényeg, hogy rólatok szóljon, és mondjuk, ne egy nagybevásárlás legyen.

A gyakorlat lényege a meglepetés és a személyre szabottság. Ennek megfelelően egyszer neked, egyszer a szerelmednek kell randevút szerveznie. Nem árulhatjátok el előre, hova mentek és mit csináltok, és a körülményeket is annak kell lebonyolítania, aki éppen a szervező szerepében van.

Tehát, ha te szervezed a randit, akkor te beszéled meg a bébiszitterrel, mikor jöjjön, és meddig maradjon, te vásárolod meg a jegyeket, foglalsz asztalt stb. Pontosan úgy, mint egy igazi randin! A szerelmed csak annyit tud, mikor indultok, és mit kell felvennie. Iszonyúan sokat tud a közös élmény hozzáadni a kapcsolatotokhoz, főleg akkor, ha valóban jól sikerül a meglepetés, és érzitek, hogy a másik feletek igazán jól ismer és szeret.

Képek forrása: nd3000/Depositphotos.com

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019