Együtt, mégis külön – Új hóbort, vagy fantasztikus lehetőség a páros különélés?

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Együtt, mégis külön – Új hóbort, vagy fantasztikus lehetőség a páros különélés?

Kép forrása: Pullya9/Depositphotos.com

Régen nem mindig volt könnyű feladat megértenem, mások miért vélekednek úgy, ahogyan – főleg, ha a párkapcsolatokat illetően volt eltérő a véleményünk. Felnőttként azonban már tudom, attól, hogy meghallgatom és tudomásul veszem, hogy mások hogyan élnek, még nem feltétlenül kell velük egyetértenem. Már úgy gondolom, ha nekik így jó, akkor senki másnak nem kell megfelelniük. Így aztán nyugodt szívvel kezdtem izgalmas barangolásba a barátok, távolabbi ismerősök nézetei között, és nagyon érdekes álláspontokra bukkantam. Elsőként a páros különéléssel találkoztam, aminek most összegyűjtöttem az előnyeit és a hátrányait.

járás felnőttes verziója

A páros különélés – kicsit kisarkítva – nem más, mint a járás, ám ezúttal már nem tinikori szerelemről beszélünk, hanem két felnőtt közös döntéséről. Egy olyan döntésről, amiben a felek megállapodnak, hogy teljes értékű (többnyire monogám) párkapcsolatot folytatnak, de nem költöznek össze. Elsőre ez biztosan nagyon furcsának tűnik, hiszen a nagy könyvben is meg van írva, hogy a boldog pároknak előbb-utóbb muszáj összeköltözniük, de a valóságban ennél jóval árnyaltabb a helyzet.

Különösen manapság, amikor annyiféle lehetőség létezik a szerelem megélésre, már rég nem számítanak a hagyományos forgatókönyvek. Korábban például elképzelhetetlen volt, hogy egy házaspárnak ne legyen gyereke, napjainkban viszont ez egyáltalán nem kivételes eset. Vannak, akik nyíltan vállalják, hogy egyszerűen nem akarnak családot alapítani, és nekik például jó alternatíva lehet a páros különélés.

Adódnak persze másfajta élethelyzetek is, amelyekhez szintén passzolhat ez az életforma. Egyik ismerősöm nagyon komoly tanulmányokat folytatott az élete során, professzorként tanít több egyetemen, könyveket ad ki, pályázatokat ír, egyszóval minden idejét leköti a munkája. Több kalandja, komolyabb párkapcsolata is volt az élete során, de talán nem meglepő módon nem alapított családot az életvitele mellett. Időközben félretett annyit, hogy vett egy saját lakást, amit ízlésének megfelelően berendezett – aztán jött a nagy szerelem, ami sok új kérdést felvetett.

Ő egész biztos volt abban, hogy nem szeretne elköltözni imádott lakásából, ugyanakkor azt sem akarta, hogy a szerelme állandóan ott legyen vele.

Ismerte magát annyira, hogy tudta, a munkája nagy koncentrációt igényel, amihez szüksége van a magányra és a csendre. Emellett eljutott arra a szinte, amikor nem akarta azt, hogy „valaki” birtokba vegye a saját kis birodalmát. Először kicsit furcsállottam ezt, hiszen mégiscsak a szerelméről van szó, én pedig ezen a szinten nem igazán ismerem az osztozkodás érzését: ami az enyém, az az övé is, és fordítva.