Egyetlen jel, ami arról árulkodik, hogy a párod meg fog csalni

Schuster Borka
Írta: ,

Nem érdemes folyton a jeleket keresned, hogy a párod vajon félrelép-e, mert ha tényleg mindig ettől félsz, ott valami sokkal komolyabb gond lehet a kapcsolatban. Mégis érdekes tudni, kik azok, akik eleve hajlamosabbak lehetnek arra, hogy lelépjenek az egyenes útról.

Szegény, szegény egykék…

Az egyke gyermekekkel kapcsolatban sok a negatív előítélet: vannak, akik önzőbbnek, elkényeztetettnek tartják őket, és olyan is van, aki szerint a testvér nélkül felnövő emberek egyszerűen csak valahogy „furák” lesznek.

Megint mások úgy gondolják, hogy az egyke létnek is megvannak a maga előnyei: semmi nem vonja el a szülők figyelmét a csemetéről, több idő és több támogatás jut neki, így akár jobb iskolákba, drágább fejlesztésekre járhat.

Bár ostobaság lenne messzemenő következtetéseket levonni valakinek a személyiségéről pusztán abból kiindulva, hogy testvérekkel nőtt-e fel, vagy egy szem gyerek volt, egy új tanulmány sajnos nem fog kedvezni az egykékről kialakult negatív képnek: a vizsgálatban azt találták ugyanis, hogy az egyke gyerekek felnőttként nagyobb valószínűséggel csalják meg a párjukat.

Az elsőszülöttek is a fekete listán vannak

A vizsgálatot az Illicit Encounters weboldal végezte, egy olyan honlap, ahová házas emberek regisztrálnak alkalmi partnert vagy tartós affért keresve, persze a házastársuk háta mögött. Az üzemeltetők azt találták, hogy felhasználóik között a legnagyobb arányban (34%) olyan felnőttek állnak, akiknek nem volt soha testvére, őket követik 28%-kal az elsőszülött gyerekek, a felhasználók 23%-a pedig családja legifjabb gyermeke volt. A leghűségesebbnek a középső gyerekek bizonyultak, ők a kalandot kereső regisztráltaknak mindössze 15%-át adták. A felhasználók 24%-ának mostohatestvére is volt.

Egyetlen jel, ami arról árulkodik, hogy a párod hamarosan meg fog csalniKép forrása: golubovystock/depositphotos.com

A gyerekkorban kereshetőek az okok

Az oldal szóvivője, Christian Grant szerint a magyarázat az lehet, hogy az egyke gyerekek hajlamosabbak lehetnek a magányra, gyerekként gyakrabban érzik egyedül magukat és ezért keresik a figyelmet, ez pedig olyan sokáig meghatározza a mindennapjaikat, hogy esetleg felnőttként sem tudnak leállni, és hajlamosabbak lesznek arra, hogy önigazolást és extra figyelmet keressenek akkor is, amikor már komoly párkapcsolatban vannak.

Amikor a partnerük elutazik vagy valami másra – például a gyereknevelésre vagy a munkájára koncentrál – Grant szerint az egyke felnőtteknél működésbe léphetnek a régi hiányok. Szintén negatívan befolyásolhatja a későbbi párkapcsolatok alakulását az, ha valakinek mostohatestvérei vannak – állítják az oldal üzemeltetői. Ilyenkor ugyanis a gyerek azt látja, hogy a szülei nem tudnak boldogok maradni egymás mellett, új kapcsolatokat keresnek, és ő is ezt az igényt viszi tovább a felnőtt korába.

A spektrum másik végén a középső gyerekek állnak, akik már egy stabil családba születnek, mindig van társaságuk, így nem nőnek fel olyan erős igénnyel a mások figyelmére, mint az egykék, ugyanakkor megszokták azt is, hogy nem ők vannak mindig a figyelem középpontjába, így a magányosabb időszakokat is jól tudják kezelni.

Mindez persze csak érdekes adat – bár egy 2015-ös, 43 ezer adatközlő bevonásával végzett vizsgálat szintén hasonló párhuzamot vázolt fel a testvérek száma és a felnőttkori hűség között, korántsem lehet azt állítani, hogy minden egyke szeretethiányos környezetben nőtt fel, és emiatt később hűtlen lesz a kedveséhez, ahogyan az sem garancia valaki megbízhatóságára, hogy középső gyermekként látta meg a napvilágot.