8 kérdés, ami szembesít a párkapcsolatod problémáival - és tippek, hogy megoldd őket!

Pölz Kitti
Írta: ,
8 kérdés, ami szembesít a párkapcsolatod problémáival - és tippek, hogy megoldd őket!

Kép forrása: unsplash

Sokszor kerülhetünk olyan helyzetbe -főleg, ha már pár éve komoly kapcsolatban élünk-, hogy felismerjük a szerelmünktől való eltávolodást, esetleg indokolatlan dühöt vagy csalódottságot érzünk a másik iránt, de egyszerűen nem tudjuk eldönteni, hogy a lelkünk melyik szegletéből törnek a felszínre ezek az érzelmek, és ami még fontosabb, hogy miért, mikor sérülhetett meg köztünk és a párunk között a kötelék... Egy évekkel ezelőtti félrelépés az, amit nem tudunk elfelejteni, pedig az hittük, már rég megbocsájtottunk? Esetleg magunkkal és a jelenlegi élethelyzetünkkel nem vagyunk igazán megelégedve, és a partnerünkre vetítjük a belső konfliktusainkat? Vagy csak több közös élményre lenne szükségünk, hogy újra egymásra találjunk a szürke hétköznapokban?

Ha érzed, hogy valami nem oké veletek, nem kell rögtön kétségbe esned és párterapeutához rohannod –persze ha szükségét érzed, csak jót tehet a kapcsolatotokkal-, elég, ha szánsz egy kis időt gondolkodásra és kapcsolati helyzetelemzésre. Ne gondolj nagy ördöngősségre, itt inkább egy kis kérdezz-felelek általi tisztább képalkotás a lényeg: felteszünk neked nyolc kérdést, te pedig válaszold meg magadnak őszintén, hogy rátok hogyan is vonatkozik az adott nézőpont - jegyzetelj is közben nyugodtan, hogy aztán higgadtan, felkészülten tudj a pároddal beszélni az adott megoldandó problémáról vagy élethelyzetről! Készen állsz? Kapcsolati áttekintésre fel!

Mennyi időt töltesz egyedül? Kép forrása: unsplash

Erre lehet, hogy elsőre nehéz lesz válaszolnod, de ne is pontos számokban (órákban, percekben) gondolkodj, inkább hallgass arra az érzésre, ami feltör belőled a kérdés hallatán.

Ha egy kicsit frusztrált leszel tőle, és úgy érzed, közel sem eleget, az is könnyen okozhat köztetek konfliktust, hiszen ha az egyik fél kiegyensúlyozatlan, kicsit kimerült és rendszeresen áldozatokat hoz a kapcsolatért, akkor biztosan felborul a szerelmi dinamika.

Mondd el neki, hogy szükséged van egy kevés saját időre is, egy-két olyan órára, amikor egyedül vagy és töltődsz.

Simán lehet, hogy ez áll szinte minden konfliktusotok hátterében: ha egy kemény munkanap után egy kiadós futás vagy egy kád víz esne jól, de szinte minden nap segítened kell a párodnak valamiben vagy kötelességednek érzed elvégezni a házimunkát, kérj tőle segítséget!

Ha neki is fontos a kapcsolatotok és a te kiegyensúlyozottságod, meg fogja érteni, sőt az is lehet, hogy neki is éppen erre volt szüksége eddig, de valamiért még nem beszéltetek róla. Meccsnézés a haverokkal, amíg te elmész jógára vagy egy kozmetikai kezelésre, aztán egy közös vacsi otthon - szóljon erről a következő szabadnapotok!

Rendszeresen feladsz valamit a párodért? Kép forrása: unsplash

Ha határozott igennel feleltél, gondold át, hogy miket tehetnél meg ahelyett, hogy a szerelmednek segítenél a munkában vagy bármiben, amiben visszahúz magadtól.

Ha fáj a szíved és úgy érzed, nem éri meg a lemondás, feltétlenül beszéljetek róla!

Mondd el neki, hogy mire vágysz: ha például rendszeresen otthon maradtok esténként, mert ő nem szeret kimozdulni, te viszont imádsz nyüzsögni, az hosszútávon lemondásokkal jár neked ahhoz az élethez képest, amit elképzeltél magadnak.

Találjatok ki közös programokat, csábítsd el otthonról és őszintén mondd meg neki, mire vágysz!