Minden kapcsolatnak négy fázisa van - Ti melyik szinten tartotok?

Szőke Angéla
Írta: ,

Szerelembe esni könnyű, egy boldog kapcsolatot fenntartani viszont már nem annyira. Vannak párok, akik átvészelik a viharokat és együtt maradnak, míg másokat külön sodor az élet. Ahogy mi, emberek különbözőek vagyunk, úgy minden szerelem is más és más, a kapcsolatok négy fő állomása azonban szinte minden esetben ugyanaz. Az egymásba szeretéstől a megállapodásig ezen a négy fázison megyünk keresztül, és kapcsolatunk sikerességének záloga, hogy ezeket hogyan navigáljuk.

Más néven a rózsaszín köd, ugye mindenkinek ismerős? Ebben a kezdeti, csodálatos fázisban szerelmünk hibáit nem látjuk, ő életünk középpontja, mindent elnézünk és megbocsátunk neki.

A másikat látjuk a legszebb, legjobb embernek a világon és semmi negatívum nem hatol át ezen a rózsaszín szemüvegen. Ilyenkor – számunkra legalábbis – csiripelnek a madarak, kék az ég és mindenkivel kedvesebbek vagyunk, mivel a föld felett lebegünk a boldogságtól.

Azt kívánjuk, bárcsak örökké tartana ez az állapot, de sajnos a tudósok szerint – mivel ez nem más, mint a hormonok tombolása az agyban – mindössze hat hónapig, vagy szerencsés esetben maximum két évig élvezhetjük az idillt.

A kezdeti eufória után még mindig egy kis biokémia következik, hiszen továbbra is a hormonjaink dolgoznak, csak nem a dopamin, hanem a vasopressin és az oxytocin, amelyek az összetartozás érzését erősítik. Utóbbit ezért nevezik sokan boldogsághormonnak.

Ebben a fázisban már tudunk rendesen aludni, nem gondolunk a nap minden percében kedvesünkre és kezdjük visszavenni életünk felett az irányítást.

Jobban megismerjük egymást, visszatérünk a hétköznapokba, szerelmünk gazdagabbá válik.

Már vannak közös élményeink, és érzelmeink kezdenek egyre jobban elmélyülni.