5 jel, hogy ez a kapcsolat örökké fog tartani

Írta: ,

Sokan már azt is kétségbe vonják, létezik-e egyáltalán örök szerelem, de mégis akadnak a világban jól működő, sok évtizedes kapcsolatok, amik azt mutatják, igenis lehet életre szóló boldogságot találni egy ember oldalán. De honnan tudhatod, hogy a megfelelő emberre akadtál? A pszichológusok szerint az alábbi jeleket kell figyelni.

Mennyire vagytok hasonlóak?

1/5 Mennyire vagytok hasonlóak?

A kérdés egyszerűnek tűnhet, megválaszolni azonban már annál nehezebb. 

Mert amikor kedvelünk valakit, tudattalanul is hajlamosak vagyunk átvenni bizonyos szokásait vagy gondolatait, ami miatt úgy érezzük, sokkal több közös van bennünk, mint valójában.

Persze, az igazság gyorsan kiderül, és bár a kutatók is azt állítják, igaz a bölcsesség, miszerint az ellentétek vonzzák egymást, ez inkább csak a rövid távú kapcsolatok esetében igaz.

A sok különbség ugyanis izgalmasabbá és élettelibbé tehet egy rövid románcot, a hosszú távú kapcsolatok azonban jobban működnek két hasonló temperamentumú, hasonló célokat kitűző ember között.

Mi a helyzet a barátokkal?

2/5 Mi a helyzet a barátokkal?

Amikor két ember hosszú távú kapcsolatban gondolkodik, idővel a barátok és a család is részei lesznek valahol a folyamatnak, azaz te is bemutatod a párodat a barátaidnak, és ő is bemutat nekik téged.

Nem nehéz belátni, hogy a kapcsolat kimenetelére bizonyos fokig hatással lehet az, hogy ez a közeg mennyire fogad be téged, de egy 2011-es tanulmány szerint talán többet nyom a latba ez a dolog, mint gondolnád.

Eszerint ugyanis kimutatható, hogy minél több barátod fogadja el és támogatja a kapcsolatodat a partnereddel, és minél több kedvel téged az ő barátai közül, annál kisebb a valószínűsége, hogy a kapcsolat véget ér.

Ennek persze nemcsak a környezetből érkező nyomás lehet az oka, hanem az is, hogy a barátaid nem rózsaszín szemüvegen keresztül, hanem tárgyilagosabban szemlélik a kapcsolatotokat.

Kerestek még más lehetőségeket?

3/5 Kerestek még más lehetőségeket?

Természetesen nem arról van szó, hogy időnként nem tölthettek időt külön, vagy hogy egy gyors mosoly a buszon ne férne bele, de tudományosan is alátámasztott tény, hogy azok, akik nyitva hagynak bizonyos lehetőségeket, hajlamosabbak élni is ezekkel.

Ha tehát egyikőtök valamilyen helyzetben egyedülállónak vallja magát – bármilyen okból is – akkor hajlamosabb is lehet aszerint viselkedni.

Ellenben, az életre szóló kapcsolatok esetében gyakoribb, hogy a párok minden körülmények között felvállalják egymást, hiszen egymást a saját életül elidegeníthetetlen részének tekintik.

Félsz az egyedülléttől?

4/5 Félsz az egyedülléttől?

Azok, akik rettegnek az egyedülléttől, hajlamosabbak lehetnek ideálisnak beállítani egy párkapcsolatot, még akkor is, ha a szívük mélyén tudják, hogy nincsen igazuk.

Kutatások kimutatták, hogy a magánytól tartó emberek nem mondják azt, hogy alacsonyabbak az elvárásaik a szerelem terén, mégis eszerint viselkednek.

Arról nem is beszélve, hogy sokkal jobb eséllyel indul egy egészséges kapcsolat irányába két olyan ember, akik ki vannak békülve önmagukkal, egyedül is képesek megtalálni a boldogságot, és nem egymástól várnak el olyan dolgokat, amit magukért kell megtenniük.

A partnered elvesztésének gondolata persze összeszoríthatja a gyomrodat, de egészen más dolog a magánytól félni.

Mennyire vagytok elkötelezettek?

5/5 Mennyire vagytok elkötelezettek?

Amikor valaki rövidtávú kapcsolatban gondolkodik, különféle taktikákat vethet be, hogy elkerüljön minden olyasmit, ami valamiféle kötelezettség vállalásával járna, amivel a másik életének szervesebb részévé válna.

Ez sokféleképpen megnyilvánulhat – meg nem válaszolt sms-ekben, lemondott találkozókban, vagy abban, hogy az egyik fél az együtt töltött cselekvéseket például kizárólag a szexre korlátozza, és más dolgokat nem szeretne együtt csinálni.

Ha azonban a partnered, és te is szívesen vesztek részt egymás életében, segítitek és támogatjátok egymást akár olyan dolgokban is, amelyek csak az egyikőtöknek fontosak, a másik pedig csak szeretne mellette lenni, akkor sokkal jobb kilátásaitok vannak arra, hogy ez a kapcsolat kiállja majd az idő próbáját.