Miért csalják meg férjeiket a nők? Nem is gondolnád, mi a leggyakoribb ok

Göcző Nóra
Írta: ,
Miért csalják meg férjeiket a nők? Nem is gondolnád, mi a leggyakoribb ok

Kép forrása: opshoptorunway.com

Nehezen találni hiteles statisztikai adatot arra nézve, hogy a házasságban vagy tartós párkapcsolatban élőknek hány százaléka csalta már meg a párját. A közelemben élők véleményét, de nem feltétlenül személyes tapasztalatát kérdezve meglepő eredményre jutottam.

A legtöbb ismerősöm szerint jó néhány év után (ezt körülbelül tíz évre tippelték) minden kapcsolatban megjelenik egy harmadik személy. Hogy ez a kívülálló milyen nyomokat hagy maga után, milyen sérüléseket okoz, vagy éppen miben segíti a párkapcsolat két főszereplőjét, az minden esetben más és más lehet. Nevezhetjük kötetlen szeretőnek, házibarátnak, családrombolónak, mindenképpen okai annak, ha egy nő kilép a kizárólagos párkapcsolatának kereteiből.

Az olyan nőknek, akik a férjük mellett valaki mással is kapcsolatot tartanak, előítéletek, kritika és gyakran nyílt megvetés jut osztályrészül. Úgy tűnik, hogy az, ami a patriarchális társadalomban az egyik nemnek ősidőktől fogva természetes joga, az a másik nem számára még mindig tiltott dolog –. Mégis - írja Ingrid Füller a Becsületbeli ügy című könyvében - egyre több nővel találkozunk, aki a társadalmi, nevelési és vallási normákkal szembe helyezkedve nem hajlandó a szeretet, a törődés és erotika iránti vágyait elnyomni.

Az egyiket szeretem, a másikat csak megkívánom Kép forrása: eslamoda.com

Számos pszichológiai elemzés rámutatott az elmúlt évszázadokban arra, hogy a nőknek sokkal több szexuális energiájuk van, mint a férfiaknak. Persze az évszázadokon át tartó visszafojtások miatt ezt sokan megdöbbentő felfedezésnek találják.

Érthető is, hiszen hogyan lehetne ez egyértelmű egy olyan világban, ahol nem is olyan régen még boszorkányságnak vélték a női orgazmust és máglyára vetettek nőket emiatt. Vagy egy olyan világban, ahol a vallási és kulturális hagyományok része a kislányok csonkítása, hogy a felnövő lánygyermek ne élvezhesse a szexuális együttléteket, nehogy „eltévelyedjen”.

Amerikában és Európában a hatvanas-hetvenes években kezdődött a szexuális forradalom, nagyjából ebben az időben kezdett szélesebb körben elfogadottá válni a házasság előtti szex, a fogamzásgátló tabletták használata és az abortusz lehetősége.

Mindez hozzájárult ahhoz, hogy a nők bátrabban, a lehetséges kockázati tényezők kiiktatásával új kalandokra induljanak.

Nem feltétlenül azért, mert már nem szeretik a párjukat, hanem azért, mert megengedik maguknak, hogy felszabadítsák testi vágyaikat és egy másik emberen keresztül ismerjenek meg újabb és újabb szexuális izgalmakat.

A megcsalásokkal foglalkozó kutatások eredményei szerint a nők azért lesznek hűtlenek, mert természetükből adódóan érzelmileg sokkal telítettebb életre vágynak, mint a férfiak.

Elisabeth Beck-Gernsheim szociológus szerint a régi időkben, amennyiben egy kapcsolat nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az asszonyok feladták vágyaikat.

Manapság azonban vágyaik helyett inkább a rossz házasságuktól igyekeznek megszabadulni, és ez egyre inkább így lesz.

Fókuszban

Nyugodt alvás a megfázás alatt is! A téli megfázások tünetei alváshiányhoz vezethetnek, mely akár egy éjszaka alatt is negatívan befolyásolhatja az agyműködésünket

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!