Miért nem tudunk szerelmesek lenni? – Megválaszoljuk a tabu kérdést

Dienes Petra
Írta: ,

Rengetegszer olvashatunk arról, hogy milyen a jó szex, vagy hogy mit tegyünk egy jól működő párkapcsolatért. De mi van azokkal kérdésekkel, amik megválaszolatlanul maradnak? Például, hogy miért nem tudsz szerelmes lenni...

Gondold végig, hogy mi lehet az, amitől egy idő után egyszer csak riadót fújsz. Hiszen ha ezt megfejted, már három lépéssel közelebb kerültél a célhoz. Emlékezz csak vissza a korábbi esetekre és most próbálj meg arra válaszolni, hogy mi történt akkor, amikor észrevetted, hogy valaki iránt mély érzelmeket táplálsz? Hogyan reagáltál rá? Megijedtél, vagy megpróbáltad magad meggyőzni arról, hogy ez nem is komoly...?

Nagyon fontos, hogy ezeken a kérdéseken végigmenj, és tisztázd magadban őket, mert könnyen szabotálhatnak egy jól induló párkapcsolatot. Hiszen amennyire vágyunk a szerelemre, ugyanannyira félünk is tőle, hogy fájdalommal fog járni. Viszont ha ezeket a gátakat feloldod, akkor könnyebben kezdhetsz bele egy új dologba, félelmek nélkül.

Mivel a legkorábbi emlékeink a szeretettel kapcsolatban az otthon melegéből származnak, érdemes kicsit azt is megvizsgálni, hogy milyen mintát mutattak neked a szüleid. Hiszen ha ők sokat veszekedtek, később pedig elváltak – ami sajnos szinte már mindennapos – vagy esetleg családon belüli erőszak, vagy érzelmi zsarolás is történt, akkor érthető, hogy tudat alatt félsz attól, hogy valakit szeress és „kiszolgáltatottá” válj ezáltal a számára – így igazán nem is vagy rá képes.

Ezen a helyzeten csak az önismeret és önbecsülés segíthet, aminek az útja komoly vizsgálattal van kikövezve. Ezen végigmehetsz egyedül is, de bátran kérheted kívülálló, vagy esetleg szakember segítségét is, aki könnyen rávilágíthat a problémákra és átlendíthet a nehezebb időszakokon is. Hidd el, megéri!