Nem érzed, hogy feltétel nélkül szeretnéd? Ezek lehetnek a gondok

Írta: ,

Sajnos sosincs garancia a kapcsolatok alakulására. Még az évekig, évtizedekig tartó viszonyokban is jöhet egy olyan pont, amikor a felek végleg eltávolodnak egymástól. Mások „csak” megélnek egy komoly hullámvölgyet, mígnem sikerül helyretenniük az érzelmeiket. De vajon mi lehet az oka annak, ha hirtelen úgy érzed, már nem tudod feltétel nélkül szeretni a kedvesedet?

Már nem az van, mint az elején Kép forrása: christinechoi.com

1/4 Már nem az van, mint az elején

Teljesen természetes, hogy hónapok és évek elteltével már messze nem olyan a kapcsolatotok, mint a kezdetek kezdetén, azonban az az igazság, hogy ez teljesen normális, és elkerülhetetlen. Sokan ezt egyszerűen nem tudják elfogadni, újra azt az izgalmat és szenvedélyt keresik, ami a kapcsolat elején megvolt. Talán nem tisztáztad magadban, de lehet, hogy ez az oka annak, hogy megváltoztak az érzéseid.

Nevezhetjük megszokásnak, vagy eltávolodásnak, a lényegen nem változtat: arról van szó, hogy már messze nem olyan intenzív a kapcsolatotok, mint régen. A gond abból adódik, ha ez elkezd zavarni, és nem tudsz a jelen örömeire koncentrálni.

Az ismerkedős szakaszon rég túl vagytok, de cserébe olyat kaptok, amire sokan csak vágyakoznak: mély szeretetet, biztos kapcsolatot, stabilitást, tervezhetőséget. Ha nem ezt érzed, akkor sajnos ideje, hogy alaposan elbeszélgessetek egymással.

2/4 Csak a kapcsolatot szereted igazán

Nehéz lehet különválasztani magadban, hogy tulajdonképpen a kapcsolatot magát, vagy a barátodat szereted-e. Persze fontos, hogy a kettő harmóniában működjön, de ha inkább a barátod az, aki háttérbe szorul a kérdést illetően, akkor az mindenképpen aggodalomra adhat okot.

Miről is van szó?

Az ember társas lény, ezért a többség nem csak szeret kapcsolatban élni, hanem mély igénye is van erre. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy csak azért maradsz-e benne egy kapcsolatban, mert nem akarsz egyedül lenni, vagy, mert nem tudsz boldogan élni a párod nélkül.

Tisztába kell tenned magadban azt is, hogy miről is szól a ragaszkodásod: az adott személy az, aki birtokolja a figyelmedet és a szeretetedet, vagy csak azért vagy a kapcsolatban, mert minden megszokott, működőképes, és mert egyszerűen nem akarod őt átengedni másnak? Utóbbiak nyilván nem számítanak jó jelnek, és okai lehetnek annak, amiért már nem érzel feltétel nélkül szeretetet.

Mert ő is megváltozott Kép forrása: stylemepretty.com

3/4 Mert ő is megváltozott

Nyilvánvaló, hogy kettőn áll a vásár, éppen ezért nem csak magadban kell kutakodnod akkor, ha azt gondolod, már nem tudod a barátodat feltétel nélkül szeretni. Sajnos bárkivel, és bármikor előfordulhat, hogy kiábrándul a szerelméből, bár ez hosszú kapcsolatokban nem egyik pillanatról a másikra szokott kialakulni, hanem hosszas változás végeredménye.

Észreveszed azokat a személyiségbeli, és testi hibákat, amik idáig egyáltalán nem zavartak. Feltűnik, hogy nem csak jó, hanem bizony rossz tulajdonságai is vannak. Már nem vonz annyira az ágyban, mint korábban…

Ezek mind-mind arra utalnak, hogy megváltozott a szerelmetek. Persze nem csak arról van szó, hogy felszállt részedről a rózsaszín köd, hanem előfordulhat, hogy ő változott meg. Talán már nem ügyel annyira a viselkedésére, nem foglalkoztatja komolyabban a külseje, vagy csupán úgy érzi, már semmit sem kell tennie a kapcsolatáért. Ezzel sajnos azt éri el, hogy szépen lassan eltávolodsz tőle.

4/4 Túl sok áldozatot hoztál

Az élet nem mindig egyszerű, és döntéseink helyessége mindig csak utólag derül ki. Amikor úgy érezzük, hogy megtaláltuk az igazit, akkor hajlamosak vagyunk mindent hátrahagyni, semmivel sem foglalkozni, csak hogy elérjük a célt és a vágyott boldogságot. Időnként ez sikerül is, és általában évekig lubickolunk a boldogságban.

Aztán, ahogy lecseng a kezdeti őrület, jön az agyalás. Mennyire volt jó ötlet feláldozni a karriert? Vajon tényleg ő az igazi, akiért megérte mindez? Miért vannak kétségeim, ha tényleg ő a nagy Ő? És így tovább… A feltétel nélküli szeretet hiányának oka gyakran az, hogy túl sok energiát tettél a kapcsolatodba, és egyszerűen elfáradtál.

Rengeteg áldozatot hoztál azért, hogy az egész működőképes legyen, és most azt érzed, a barátod ezt nem értékeli, vagy legalábbis nem annyira, amennyire szerinted kellene. Te pedig szép lassan nemtörődöm és hanyag leszel, majd egyszer azt veszed észre, hogy már nem vagy képes az igazán mély szerelemre – legalábbis irányába.