Nem jó, ha utálod – de muszáj barátkozni az exszel?

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Sosem jó utálkozni, főleg nem akkor, ha olyan emberek iránt táplálunk haragot, akik egykoron nagyon is fontos szerepet töltöttek be az életünkben. A családtagokon kívül egyértelműen ebbe a csoportba sorolhatóak az exek, akikkel mindannyian sajátos módon tartjuk, vagy éppen nem tartjuk a kapcsolatot. De vajon mi a jó taktika? Érdemes barátkozni az exszel, vagy jobb és egyszerűbb utálni őt?

Könnyebb, ha szép fokozatosan távolodtok el egymástól

Egy olyan kapcsolatból, amiben nem voltak különösebben erős érzelmek – legalábbis a vége felé –, sokkal könnyebb mindkét félnek barátságban kiszállnia. Ez hatványozottan igaz a felnőtt viszonyokra, amikor a felek már tapasztaltabbak, jobban átlátják a kiváltó okokat, és megértőbbek másokkal. Fiatalabb korban kisebb az esély arra, hogy sikerül harag nélkül elválni, hiszen ott még gyakrabban jelen van a dac, a sértődékenység, és persze a rutintalanság, ami nem igazán engedi, hogy jobban átgondoljuk, mi miért történt. Jellemző, hogy az ilyen viszonyokból kilépő felek csak sok-sok év múlva „találnak újra egymásra”, avagy csak idővel sikerül ismét normális, haveri, vagy éppen baráti viszonyt ápolniuk.

Érdemes keresni egymás társaságát?

A saját életemre visszatekintve úgy látom, nem sok értelme van keresni az exek társaságát. Azt vettem észre, hogy a volt barátaim csak akkor akartak jóban lenni velem, amikor céljuk volt a kapcsolatfenntartással. Volt, hogy még tápláltak irántam érzelmeket, és abban reménykedtek, hogy idővel változott a hozzáállásom – ez aztán mindenki számára kellemetlen helyzeteket teremtett.

Egy másik alkalommal a volt barátom azért keresett meg, mert szívességet szeretett volna kérni tőlem. Ugyan tényleg örömmel nyújtottam segítő kezet, a kínos „muszáj beszélgetés” ebben az esetben sem maradhatott el.

A harmadik ok, amikor szakítás után a társaságomat kereste a volt barátom, kizárólag sérelmeinek levezetésére volt alkalmas. Talán mondani sem kell, ez segítette elő a legkevésbé azt, hogy valaha is normális kapcsolatot ápoljunk egymással.

Nekem tehát nincsen jó tapasztalatom az exekkel való kapcsolatápolásról, de azt is hozzá kell tennem, hogy ezek a szakítások késői kamaszkoromra tehetőek.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!