Módszerek, amikkel a szakadék széléről is visszahozhatjátok a kapcsolatotokat

Írta: ,

Nincs tökéletes kapcsolat, legfeljebb olyan, amit aktuálisan semmilyen nehézség nem akadályoz, így a felek élvezhetik a nagybetűs boldogságot. De mi van akkor, ha éppen a szakadék szélén van a kapcsolatod? Innen is sikerülhet helyrebillenteni az egyensúlyt!

Első probléma: megszokás Kép forrása: depositphotos.com

1/6 Első probléma: megszokás

Az egyik leggyakoribb probléma a hosszú távú kapcsolatok során a megszokás, ami sokak számára úgy tűnik, egyenesen elkerülhetetlen.

Míg a kezdeti izgalom és a kémia vad működése a legunalmasabb napokat is megszínesíti, addig a későbbiekben természetes módon kialakul a rutin.

Ez csaknem természetesnek tekinthető, hiszen egy felnőtt kapcsolatban mindkét fél dolgozik, ha otthon vannak, sokszor akkor is hasonlóan nehéz feladatokat látnak el a család érdekében.

A szabadidő lecsökken, a hétköznapok unalmasak, a programok ritkák. Nem csoda, ha egy idő után magától értetődőnek vesszük a körülményeket, megszokjuk az általános jót, és akár évekre is belesüppedünk egy-egy helyzetbe.


A lista: 5 párkapcsolati probléma, aminek nem kell, hogy szakítás legyen a vége


Mindenki máskor ébred rá az unalomra, de szerencsére nem a szakítás és a továbblépés az egyetlen megoldás.

A megszokás orvoslása

2/6 A megszokás orvoslása

Mint minden problémát, úgy természetesen a megszokást is úgy a legkönnyebb orvosolni, ha nem hagyod, hogy beköszöntsön.

Törekedned kell rá, hogy a szürke hétköznapok egyszerűen ne befolyásolják az érzelmeiteket, és még véletlenül se vegyétek magától értetődőnek a kapcsolatotokat.

Ha már felütötte a fejét a megszokás, minél előbb kezdjetek tudatosan tenni ellene, nyugodtan beszéljétek is meg az aggályaitokat.

Kiváló ötlet például, ha egyik hétvégére te, a másikra pedig a kedvesed szervez közös programot, randevút. A hétköznapokat is pörgessétek fel, ne csak a tényleges szabadnap szóljon kettőtökről.

Nem kell nagy dolgokra gondolni: a közös fürdő, vacsora, vagy valamilyen páros sport is sokat segíthet, hiszen ezek egytől egyig hozzájárulnak a változatossághoz.

Második probléma: elidegenedés Kép forrása: depositphotos.com

3/6 Második probléma: elidegenedés

Az elidegenedés nagyon hasonlít a megszokáshoz, ám némileg mégis különbözik tőle, ugyanis alapjaiban befolyásolja az érzelmeket.

Míg utóbbi esetén a szerelem lényegében nagyon erős szeretetté alakul át, addig az elidegenedés során éppen ezen a ponton veszít erősségéből a kapcsolat.

Emiatt sokkal könnyebb a megszokást orvosolni, hiszen ott az alapok tökéletesek, csupán rájuk rakódott néhány réteg unalom és hétköznapi szürkeség.

Persze, bizonyos szintig az elidegenedést is lehet kezelni, de jellemzőbb, hogy a felek inkább pontot tesznek az ilyen kapcsolatok végére ahelyett, hogy igyekeznének helyreállítani azt.

Rosszabb esetben még tovább bántják a másikat, ellehetetlenik a boldog életet az állandósuló vitákkal, félrelépésekkel.

Az elidegenedés orvoslása Kép forrása: depositphotos.com

4/6 Az elidegenedés orvoslása

Ennél a problémánál, bármennyire is banálisnak tűnik a dolog, érdemes egy párterapeuta segítségét kérnetek.

A szakemberek lényegében minden komolyabb gond során segítséget nyújthatnak, de az elidegenedés igen tipikus példája annak, amikor rengeteg támogatást adhatnak.

Ezt a problémát nem lehet egyszerűen közös programokkal orvosolni, annál sokkal többre, leginkább mélyreható beszélgetésekre van szükség.

Erre nehezen vehető rá otthoni körülmények között az, aki valamilyen okokból bezárkózott, és azt a felet is nehéz bátorítani, aki hagyta idáig fajulni a helyzetet.

Természetesen megpróbálkozhattok a négy fal között is a gond megoldásával, de a korábban említettek végett esélyes, hogy nem sikerül teljesen kitárulkozni.

Márpedig ebben az esetben csak és kizárólag ez lehet a megoldás.

Harmadik probléma: félrelépés Kép forrása: depositphotos.com

5/6 Harmadik probléma: félrelépés

A félrelépés talán az egyik leggyakoribb válóok, de helyesebb lenne, ha csupán kiütközési pontként tekintenénk rá, nem pedig úgy, mint ha ez adná az alapot a szakításhoz.

A megcsalásig nagyon hosszú út vezet, legalábbis azokban a monogám kapcsolatokban, ahol a felek megígérik egymásnak, hogy hűségesek lesznek.

Éppen azért fáj annyira a félrelépés, mert bár a felszínt igyekszik mindenki elsimítani, valójában a szenvedő alanyok is tudják, hogy valamit elrontottak.

Persze, ez még messze nem mentség a másik megbántására, de a megoldás keresése során sokkal mélyebbre kell ásni a ténynél, mint amit maga a félrelépés jelent.

Sokan úgy vélik, ilyen esemény után már nem érdemes foglalkozni a kapcsolattal, pedig akad rá példa, amikor éppen a megcsalás építi újra az egész viszonyt.

A félrelépés orvoslása Kép forrása: depositphotos.com

6/6 A félrelépés orvoslása

Ahhoz, hogy az újjáépítésre sor kerülhessen, töviről hegyire át kell beszélnetek az érzelmeiteket, jövőképeteket és aktuálisan bizony a fájdalmas múltat is.

Mivel ez annak sem könnyű, aki bocsánatért esedezik, annak pedig pláne nem, aki számot vet az egész életével, a többség nem is igazán vállalkozik rá.

Ha mégis elindultok az újrakezdés útján, akkor szigorúan tilos bármit a szőnyeg alá söpörnötök, mindent ki kell mondanotok, ha másként nem megy, ugyancsak szakember bevonásával.

A megcsalás után csak akkor lehet felállni, ha nem maradnak titkok. Muszáj elfogadni, hogy a félrelépőnek változtatnia kell a magatartásán, a megcsalt félnek viszont meg kell előlegeznie a bizalmat.

Sokkal több időt is figyelmet szükséges a kapcsolatotokra fordítani és mindent ki kell küszöbölnötök, ami a félrelépésig vezetett.