Mit csinálj akkor, ha a párod külföldön, te pedig itthon találtál munkát

Írta: ,

Manapság sokan ki szeretnék magukat próbálni külföldön, mielőtt valahol letelepednek, és a hazai munkaerőpiacon is értékesnek számít a külföldön szerzett munkatapasztalat. Ezért nem meglepő, ha munkakeresésnél van, aki az ország határain túl is kacsintgat. De mi van akkor, ha pont a te párodról van szó?

1/5 Mérlegeld a kapcsolatod

Nem mindegy, hogy a kapcsolatotok melyik fázisában vagytok. Ha nemrég jöttetek össze, akkor lehet érdemes még picit várni a közös csomagolással, és előbb távkapcsolatban folytatni.

Ebben a helyzetben is meg tudod ismerni a másikat. Figyeld meg, hogy mennyi időt szán a kapcsolattartásra és tud-e áldozatokat hozni, hogy találkozzatok.

Ha évek óta együtt vagytok, és biztos talajon áll a kapcsolatotok, akkor sem kell kizárni az ideiglenes távkapcsolatot, ez is csak megerősíti a köteléket.

Játszatok tiszta lapokkal Kép forrása: urbanoutfitters.com

2/5 Játszatok tiszta lapokkal

A legfontosabb, hogy őszintén tudjatok róla beszélni. Rengeteg tényező lehet, ami befolyásolja a döntéseteket.

Ha épp olyan munkád van, amihez nem ragaszkodsz annyira, de neki egy vissza nem térő lehetőségről van szó, akkor támogasd őt.

Ha a mindened a munkád, akkor azt is merd elmondani neki, mert lehet találna hasonló állást itthon is, és akkor jelen élethelyzetben ő köt kompromisszumot.

A lényeg, hogy tegyétek be egy képzeletbeli zsákba, hogy mi fontos nektek, és miről tudnátok lemondani, és együtt hozzátok meg a döntést, hiszen a közös életetekről van szó.

Ne dobj el mindent Kép forrása: tumblr.com, prepaganda

3/5 Ne dobj el mindent

Ha úgy döntötök, hogy együtt indultok neki a nagy kalandnak, akkor se égess fel magad mögött mindent. Legyél őszinte a munkáltatóddal, mond el, hogy miért döntöttél így, és ha másképp alakulnak a dolgaitok, akkor te szívesen visszajönnél. Ideiglenesen akár vállalhatsz munkát külsős kollégaként is, neked is jól jöhet addig, amíg nem találsz kint munkát.

A próbaidő viszont mindenhol próbaidő, ezért dönthettek úgy is, hogy azt az időszakot te még a bázison töltöd, ő pedig feltérképezi a terepet külföldön. Így amíg ő kint beilleszkedik, addig te megőrzöd a biztonságotokat, ha a dolgai kint mégsem úgy alakulnának, akkor ugyanúgy haza tud jönni. Viszont ahogy stabilizálódik kinti karrierje, akkor te utána tudsz menni.

4/5 Egyedül dönts

Ilyenkor a barátok és a család bár próbálnak támogatók lenni, de mindenki mondanivalójának a vége, hogy igazából jobban örülnének, ha itthon maradnátok. Sajnos, ezeket végig kell hallgatnod, mert a kiutazás előtt biztosan szeretnél mindenkivel találkozni.

Próbálj meg mindenkit biztosítani arról, hogy a távolsággal nem szűnik meg a kapcsolatotok, sőt.

Tudjátok tartani a kapcsolatot már számos platformon, és lesz egy jó indokuk, hogy miért utazzanak egy jót az év bármelyik szakaszában. De mindenképpen hangolódj magadra, és ne a környezeted befolyása alatt hozd meg a döntést, mert ha végül úgy döntesz, hogy te itthon maradsz, akkor csak csalódni fogsz, ha éppen nem érnek rá, mikor te magányosnak érzed magad.

Ha döntöttél, akkor készülj fel Kép forrása: indiaearl.com

5/5 Ha döntöttél, akkor készülj fel

Ne zárkózz el semmilyen lehetőségtől. Térképezd fel, hogy milyen állások vannak a célországban, amik egyeznek az elképzeléseiddel.

Lehet nem fogsz elsőre olyat találni, ami tetszik, de akkor sem kell pánikolnod, mert ha itthon szeretnél váltani, akkor sem biztos, hogy azonnal meg lenne az álom munkahely.

Amíg keresgélsz, addig pedig érdemes felkészülni a kiutazásra. Nézzetek együtt lakásokat, írjátok össze, hogy mire lenne kint szükségetek, és szervezzétek meg az itthoni lakásotok kiürítését, vagy kiadását.