Minden otthoni feladat rád hárul? A hiba nem biztos, hogy csak nála van

Írta: ,

Egyre többször szóba kerül, hogy bizony a házimunka elvégzése nem csak a nők dolga. Korábban ez felháborítónak tűnt, manapság elméletileg alap dolog, hiszen már nem kizárólag a férfiak dolgoznak. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy még mindig szinte az összes teendőt a nők végzik otthon. Nálatok is rád hárul a munka oroszlánrésze? Nem biztos, hogy ezért kizárólag a szerelmed a felelős… Nézzük, mit ronthatsz el a munkamegosztás során!

Mártírként viselkedsz Kép forrása: undrey/Depositphotos

1/4 Mártírként viselkedsz

Nagyon gyakori ez a pont, ami jó eséllyel annak köszönhető, hogy valahol mélyen úgy érezzük, az otthoni teendőket nekünk kellene elrendeznünk. Ez minden bizonnyal onnan ered, hogy szüleinktől, nagyszüleinktől még ezt láttuk, de azóta változtak az idők és a körülmények. Mégis, sokan inkább vállalják, hogy hullafáradtan esnek ágyba minden nap, vagy a szabadidejüket is takarítással töltik csak azért, hogy a klasszikus szereposztás megmaradjon.

Ne kövesd el ezt a hibát! Nincs semmi értelme mártírkodni, mert abban biztos lehetsz, hogy a fáradtság magával hozza a rosszkedvet, az ingerültséget, márpedig ezek egyértelműen negatív hatást gyakorolnak a kapcsolatotokra.

Ha a párod felismeri, hogy egy minimális segítséggel is tud téged támogatni, akkor elhiheted, hogy meg fogja tenni, ami tőle telik. Kivéve, ha mártírt játszol, mert úgy inkább rád hagyja majd az egészet.

Nincsenek szabályaitok Kép forrása: undrey/Depositphotos

2/4 Nincsenek szabályaitok

Minden kapcsolat más és más, éppen ezért egyáltalán nem biztos, hogy amit korábban tapasztaltatok, az a közös kapcsolatotokban is ugyanolyan megszokott. Mit is jelent ez?

Pl. lehet, hogy a korábbi párkapcsolatodban mindent te csináltál, és most furcsának hat, hogy olyan férfival hozott össze a sors, aki természetesnek veszi, hogy besegít a házimunkában.

Persze lehet ez fordítva is, a lényeg az, hogy szabályok nélkül nem biztos, hogy gördülékenyen fog menni az együttélés. Nyilvánvalóan nem arról van szó, hogy ki kell tenned egy házirendet a falra a teendőlistákkal, hanem arról, hogy megbeszéljétek, kinek mi a feladata.

A férfiaknak csak kivételes esetben jön magától az inger, hogy átvállalják a teendőket, ezért a legtöbbször neked kell megmondanod, mik az elvárásaid, mit szeretnél. Ne érezd ezt rossz dolognak! Éppen ellenkezőleg: a beszélgetés segíti, hogy mindketten elégedettek legyetek, és tisztába kerüljetek a másik igényeivel.

3/4 Mindig kijavítod

Ha valamivel, akkor az állandó javítgatással, helyesbítéssel garantáltan elveszed a szerelmed kedvét attól, hogy otthon segédkezzen. A férfiak utálják, ha megmondják nekik, mit és hogyan csináljanak – biztos te is gyűlölöd, ha vezetés közben mindenbe belemagyaráz. Nos, ugyanez van a mosogatással, a porszívózással, vagy éppen a mosás bepakolásával.

Mielőtt bármit is szóvá teszel, gondold végig: tényleg akkora a gond? Ha 90 fokon akarja kimosni a selyemblúzodat, vagy fémmel súrolja a teflonedényedet, akkor nyilván azt jelezd neki, de ha csak annyi a gond, hogy nem úgy csinálja, ahogy te, akkor inkább felejtsd el a kioktatást. Ha ő még csak most kezdte az otthoni segédkezést, akkor minden új neki.

Gondolj arra, hogy az elején te sem voltál olyan őrült rutinos! Ha viszont ez lesz a rendszer, akkor szépen beletanul mindenbe, és együtt nagyon jó csapatot fogtok alkotni.

4/4 Többet vársz el, mint kellene?

Természetesen nem állítjuk, hogy minden férfit kímélni kellene a házimunkától, egyesek tényleg egyfajta rossz szokásként űzik az otthoni semmittevést, és legalább akkora kényelmet követelnek, amit csak egy luxusszálloda nyújthat – egyértelmű, hogy nem rájuk vonatkoznak az alábbiak.

Viszont vannak olyan férfiak is, akik tényleg nagyon keményen dolgoznak, és nem várják el a makulátlan otthont – de cserébe nem is állnak neki önszántukból a nagytakarításnak. Ebben az esetben jobban teszed, ha te engedsz egy kicsit az igényeidből, és nem fogod fel tragédiának, ha pár napig ott marad a fogkrém a tükrön, hanem inkább kihasználod az alkalmat, hogy végre kicsit együtt lehettek.

Ez persze nem azt jelenti, hogy egy keményen dolgozó férfitól nem várhatsz el semmilyen segítséget, hiszen bizonyára te is odateszed magadat a munkahelyeden, az otthonotok pedig közös, így a feladatokat is meg kell osztanotok. De fontos tisztáznod magadban, hogy nem a takarítás, a háromfogásos vacsora áll első helyen, hanem ti.