Milyen a jó kompromisszum? Avagy így juthattok egyről a kettőre

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Minden emberi kapcsolat kompromisszumok megkötését igényli. Kezdve azzal, hogy pluszmunkát vállalsz el annak érdekében, hogy a kollégád könnyebben elmehessen szabadságra, egészen addig, hogy lemondasz egy várt programot, ha a barátnődnek szüksége van rád. De mi a helyzet a párkapcsolatokkal? Hogyan köthettek valóban jó kompromisszumot a szerelmeddel?

Miért kell a kompromisszum? Kép forrása: junebugweddings.com

Sajnos vannak olyan emberek, akik egyszerűen képtelenek engedni saját nézeteikből, és borzasztóan nehezen képzelik bele a másik helyébe magukat. Ez a hozzáállás, felfogás egyértelműen megnehezíti az életet, hiszen a mindennapjaink tele vannak olyan helyzetekkel, amikor a béke érdekében kompromisszumkötésre kényszerülünk.

Párkapcsolat esetén különösen fontos, hogy mindketten kompromisszum-készek legyetek, hiszen szörnyű együtt élni olyasvalakivel, aki csak a saját nézőpontját hajtogatja.

Ráadásul a párkapcsolatotok végét is jelentheti, ha nem sikerül megoldást találnotok egy-egy problémára, és az is biztos, hogy az állandóan engedni kényszerülő fél idővel belefárad a hajcipőbe. Szóval, kompromisszumot muszáj kötnötök – most azt is eláruljuk, hogyan!

A legfontosabb alapszabály Kép forrása: theyatesplace.com

Sokan valódi áldozatként, önfeladásként élnek meg egy-egy kompromisszumot, holott szó sincs arról, hogy feladtad volna a személyiségedet, vagy az önálló véleményedet. Egyszerűen az a helyzet, hogy felismerted azt a nagyobb jót, amit a kompromisszum megkötésével a magatokénak tudhattok.

Ha úgy véled, hogy a barátod mindenáron rád erőszakolta az akaratát, az nem kompromisszum, hanem érzelmi zsarolás, fölényeskedés.

Az sem kompromisszum, ha egyikőtöknek sem származik előnye a döntésből, csak – pusztán, hogy egyikőtöknek se legyen igaza – mindketten lemondtatok az áldozat meghozataláról. Akkor jó egy kompromisszum, ha mindketten nyertek vele, tehát az akaratotok valahol félúton találkozik.

Persze előfordulhat, hogy a mérleg időnként elmozdul, de visszabillenthetitek a helyére, ha a következő alkalommal a másikótok enged többet.