Mikromegcsalás: egy újabb őrület, vagy végre nevet adtunk egy fontos jelenségnek?

Írta: ,

A legtöbben különválasztják a megcsalás két oldalát: az érzelmi és a testi megcsalást. Más kérdést, hogy ezek a végleteket keveredhetnek egymással, és persze az is egyénfüggő, hogy ki, melyiket tartja rosszabbnak. Nos, hogy tovább bonyolítsunk az egyébként sem egyszerű dolgokon, megszületett a megcsalások legújabb ága: a mikromegcsalás.

1/4 Mi is az a mikromegcsalás?

Egyáltalán nem biztos, hogy a mikromegcsalás konkrét személyhez fűződik, ezért olyan nehéz felismernie akár annak is, aki nap, mint nap „elköveti” a megcsalást.

Az egész tulajdonképpen arról szól, hogy valaki már kezd kicsit úgy viselkedni, mintha nem lenne partnere, vagy legalábbis nem teszi egyértelművé magáról, hogy foglalt. Jellemző kiütközési pontjai a mikromegcsalásnak a titkolózás, a füllentés, a másik megtévesztése, ugyanis a legtöbbször a „megcsalt” fél érzi, hogy valami nem stimmel, azonban a kérdései ellenére sem kap választ.

Ugyan a hűtlenség ebben az esetben nem kifejezetten lelki, főleg nem testi, könnyen átválthat azzá. Hogy miért? Mert a mikromegcsalást elkövető fél már nem ragaszkodik annyira a partneréhez és a kapcsolatához, ám ezt valószínűleg még saját magának sem vallotta be.

2/4 Mi sorolható ide?

Hogy kicsit kézzelfoghatóbb legyen a dolog, eláruljuk, milyen cselekvéstípusokat soroltak a szakértők a mikormegcsalások közé.

Ilyen példa, ha valakivel nagyon szoros „baráti” kapcsolatot ápolsz, akár személyesen, akár online.

Bár nem történik köztetek semmi a csevegésen, vagy az ártalmatlannak ható flörtön felül, és valószínűleg nem is tartod esélyesnek, hogy ha szingli lennél, ez másként lenne, magát a beszélgetést mégsem tudnád nyugodt szívvel megmutatni a barátodnak.

Ide tartozik az is, ha túlságosan pikáns témákat feszegetsz valakivel, akihez ugyan vonzódsz, de azért próbálod megtartani vele a szükséges távolságot. Ennek ellenére intim dolgokat osztasz meg vele – nem feltétlenül magadról, de pl. gond nélkül küldesz neki felnőtt tartalmú gifeket, cikkeket, holott ezt nyilván nem tennéd meg akárkivel.

3/4 Kell vele foglalkozni?

Egyesek ezt a jelenséget a legkevésbé sem tartják megcsalásnak, főleg nem akkor, ha saját magukról van szó, hiszen tudják, hogy mindez számukra érzelmileg semmi komolyat sem jelent. Azonban, ha mindez kiderül a partnerükről, akkor sokszor már nem ennyire egyértelmű a helyzet.

Bármi is legyen a véleményed, nagyon egyszerűen tesztelheted, mit gondolsz őszintén a mikromegcsalásról: ha a te szerelmed folytatna egy barátnőjével pikáns, ám jól láthatóan vicces beszélgetést, az téged zavarna? Amennyiben igen, neked sem érdemes gyakorolnod ezt a magatartást, hiszen párkapcsolatban is alapszabály, hogy csak annyit engedünk meg magunknak, ami fordított esetben bennünket sem bántana.

Mások éppen emiatt úgy vélik, a mikromegcsalással igenis foglalkozni kell, mert olyan komoly gondokra is figyelmeztethet, mint az eltávolodás, megszokás, a másik meg nem értése.

 

4/4 Hogyan veheted észre?

Magadon elég könnyű észrevenned, ha a mikromegcsalás felbukkan az életedben. Nem csak azzal, hogy titokzatoskodás mellett, kizárólag te kezeled az üzeneteidet, hanem azzal is, hogy nyitottabbá válsz mások felé. Vevő leszel a flörtökre, csinosabban öltözködsz, többet foglalkozol a külsőddel, örömmel fogadod a bókokat.

Ezek a barátod esetében is árulkodó jelek lehetnek, feltéve persze, hogy időnként együtt is kimozdultok, és megfigyelheted, hogyan viselkedik társaságban. Intő jel az is, ha túl sokat bújja a mobilját, és bár nem titkolja, kivel cseveg, annak mégsem örül, ha esetleg rápillantasz a kijelzőjére, amikor írogat.

Bár nem kell azonnal a legrosszabbra gondolnod, akkor sem, ha a mikromegcsalás bebizonyosodik, ez azért nem a világvége. De arra rávilágít, hogy több intimitást, törődést és odafigyelést kell a kapcsolatotokba tennetek, ha továbbra is hosszútávon terveztek egymással.