Mikromegcsalás: egy újabb divat vagy végre neved adtunk egy kulcsponti jelenségnek

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A legtöbben különválasztják a megcsalás két oldalát: az érzelmi és a testi megcsalást. Más kérdést, hogy ezek a végleteket keveredhetnek egymással, és persze az is egyénfüggő, hogy ki, melyiket tartja rosszabbnak. Nos, hogy tovább bonyolítsunk az egyébként sem egyszerű dolgokon, megszületett a megcsalások legújabb ága: a mikromegcsalás.

Egyáltalán nem biztos, hogy a mikromegcsalás konkrét személyhez fűződik, ezért olyan nehéz felismernie akár annak is, aki nap, mint nap „elköveti” a megcsalást.

Az egész tulajdonképpen arról szól, hogy valaki már kezd kicsit úgy viselkedni, mintha nem lenne partnere, vagy legalábbis nem teszi egyértelművé magáról, hogy foglalt. Jellemző kiütközési pontjai a mikromegcsalásnak a titkolózás, a füllentés, a másik megtévesztése, ugyanis a legtöbbször a „megcsalt” fél érzi, hogy valami nem stimmel, azonban a kérdései ellenére sem kap választ.

Ugyan a hűtlenség ebben az esetben nem kifejezetten lelki, főleg nem testi, könnyen átválthat azzá. Hogy miért? Mert a mikromegcsalást elkövető fél már nem ragaszkodik annyira a partneréhez és a kapcsolatához, ám ezt valószínűleg még saját magának sem vallotta be.

Hogy kicsit kézzelfoghatóbb legyen a dolog, eláruljuk, milyen cselekvéstípusokat soroltak a szakértők a mikormegcsalások közé.

Ilyen példa, ha valakivel nagyon szoros „baráti” kapcsolatot ápolsz, akár személyesen, akár online.

Bár nem történik köztetek semmi a csevegésen, vagy az ártalmatlannak ható flörtön felül, és valószínűleg nem is tartod esélyesnek, hogy ha szingli lennél, ez másként lenne, magát a beszélgetést mégsem tudnád nyugodt szívvel megmutatni a barátodnak.

Ide tartozik az is, ha túlságosan pikáns témákat feszegetsz valakivel, akihez ugyan vonzódsz, de azért próbálod megtartani vele a szükséges távolságot. Ennek ellenére intim dolgokat osztasz meg vele – nem feltétlenül magadról, de pl. gond nélkül küldesz neki felnőtt tartalmú gifeket, cikkeket, holott ezt nyilván nem tennéd meg akárkivel.