Miért válik a nő? A 6 leggyakoribb női válóok és ami mögötte van

Göcző Nóra
Írta: ,

Tíz válásból hetet a feleségek kezdeményeznek. Mi vezet manapság oda, hogy tíz házasságra öt válóper jut? Ilyen sok lenne a megcsalás, az elhidegülés vagy egyszerűen csak a világsztárok teremtette divatról van szó? Természetesen minden válás egyedi, minden házasságban egyéni problémák és azok összessége okozza, hogy végül ki kell mondani: el akarok válni. Ám sokszor mégis ugyanaz az egy szó hangzik el a miértre.

Válások aránya a világban – mit ér a statisztika?

Társadalmi, vallási okai is vannak annak, ha egy területen belül meglepően alacsony a válások száma a házasságkötésekéhez képest.

Tegyük fel, hogy adott egy falu Magyarországon, ahol 4000 ember él, de a munkalehetőségek hiánya miatt a fiatalok (tehát, akik képesek lennének házasságra lépni) fokozatosan elköltöznek a szomszédos nagyvárosba, ahol jobb a megélhetés. A faluban maradnak az ott letelepedett idősek és középkorúak.

Előbbiek már csak ritkán, utóbbiak egyre inkább hajlandóak felbontani a házasságukat egy jobb kapcsolat reményében, így ebben a faluban nagyon magas lesz a válások száma a házasságkötésekéhez képest. Az elköltözött, majd megházasodó fiatalok miatt pedig a házasságkötések száma ugrik meg kimagaslóan a szomszédos városban.

Emiatt legfeljebb egy teljes országot alapul véve kaphatunk reális képet a válások magyarországi arányáról. Ha az utóbbi éveket vesszük példának, akkor azt kell mondanunk, hogy hazánk javuló tendenciát mutat, de 2015-ben még mindig 45 válóper jutott 100 házasságkötésre (2010-benez az arány 67 volt).

Elköteleződés - mi is az?

Kutatások szerint a házasságot kötő fiatalok számára egészen mást jelent az elköteleződés szó, mint jelentett évtizedekkel ezelőtt.

Mai értelemben egy nő számára elköteleződni annyit jelent, hogy jól érzi magát egy kapcsolatban, s szeretné azt házasságkötéssel is megerősíteni.

Az „ódivatú” értelmezés szerint azonban az elköteleződés arról szól, hogy jól érzem magam a kapcsolatomban és hajlandó vagyok a jövőben bizonyos mértékű kompromisszumra, áldozathozatalra, toleranciagyakorlásra annak érdekében, hogy ez a kapcsolat megmaradjon.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019