A Michelangelo-effektus a párkapcsolatban – Ha megtapasztaltad, remek társad van

R. Szabó Zsuzsa
Írta: ,

Michelangelo a reneszánsz képzőművészet egyik leghíresebb alkotója volt, igazi zseni. Van egy legenda, ami a nevéhez fűződik – ez alapján nevezik Michelangelo-effektusnak azt, ha a partnerünk által közelebb kerülünk ideális önmagunkhoz.

Énképünk és a társunk elvárásai

Létezik egy szép történet, miszerint Michelangelótól megkérdezték, hogyan hozta létre az egyik lélegzetelállító szobrát, és azt válaszolta: „Láttam egy angyalt a márványban, és addig faragtam, ameddig kiszabadítottam.

Emiatt nevezte el Michelangelo-effektusnak a pszichológia azt a párkapcsolati hatásmechanizmust, amely szerint a két fél úgy csiszolja, formálja, faragja egymást, mint ahogy a reneszánsz mester tette az alkotásaival. A felek kihozzák egymásból a legjobbat.

A Michelangelo-effektus a viselkedés megerősítésének egy típusa, miszerint hajlamosak vagyunk úgy viselkedni, ahogy önmagunkat látjuk, ráadásul a társunk elvárásai is jelentős mértékben hatással vannak az énképünkre.

Ha látjuk, hogy a párunk ösztönöz minket a fejlődésre, akkor bátrabban és magabiztosabban vetjük bele magunkat a feladatokba.

Ha a társad képes úgy csiszolni és fényesíteni, hogy elérd az ideális énedet, akkor segít kiteljesedni, és igazán boldog lehetsz mellette.

Támogató hozzáállás

Mindenkiben él egy kép önmagáról, és arról, amilyenné válni szeretne. Ha a társunk látja bennünk ezt a vágyott ént, a puszta támogatása is elegendő, hogy elinduljunk a cél felé vezető úton.

A kiegyensúlyozott pároknál az önző érdekeket helyett a másik fejlődésében, terveiben való hit kerül előtérbe.

Célod lehet például egy látványos fogyás, egy életmódváltásból eredő fizikai és szellemi megtisztulás, egy munkahelyváltás is. Ha a szerelmed melletted áll és őszintén bízik benned, sokkal könnyebben el tudod érni a változást. Ha a kedvesed nem nevet ki, nem kételkedik benned, nem nézi le a legapróbb célodat sem, akkor támogató háttérbázisként plusz energiákat adhat neked.

Vagyaim.hu

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató