Mi tartja össze a házasságodat és mi távolít el a férjedtől? - elkeserítő eredményekre jutott egy friss kutatás

Írta: ,

Rendszeresen vizsgálják különféle kutatásokkal az emberek személyiségét, életvitelét és persze egészségi állapotát. A sorból érthető módon nem maradhat ki a házasság sem, illetve az, mi tart össze egy kapcsolatot. Egy friss felmérés most nem csak arra világított rá, évek múltán mi vezethet szakításhoz, hanem arra is, miért maradunk együtt a házastársunkkal akkor, amikor már rég megromlott a kapcsolatunk.

A szakítás első és leggyakoribb oka a kutatásban résztvevők szerint az, hogy partnerük megváltozott. Természetesen mindenki folyamatosan változik, új tulajdonságokat vesz fel, és régieket hagy el annak megfelelően, éppen milyen élethelyzetben találja magát.

Az alapszemélyisége azonban csak nagyon kevés embernek változik, miért lehet mégis ez a vezető szakítási ok? Minden bizonnyal a rózsaszín köd tehető felelőssé.

A kezdeti időszakban olyan kémiai folyamatok játszódnak le bennünk, amik gyakorlatilag ellehetetlenítik, hogy reálisan lássuk a partnerünket. Később azonban, úgy 2-3 év elteltével egyre tisztábban látszanak a hibák és a hiányosságok, fény derül arra, összepasszolunk-e hosszútávon, avagy sem.

A leggyakrabban – meglátásainkkal szemben – nem arról van szó, hogy a párunk kifordult önmagából, hanem egyszerűen kezdjük teljesen megismerni és észrevenni, milyen az igazi énje.

A szakítás második leggyakoribb oka a felmérés szerint a meggyengült bizalom. Ez általában kicsit később szokott eljönni, mint ahogy a rózsaszín köd felszáll, de természetesen itt is vannak kivételek.

Mégis, amikor fülig szerelmesek vagyunk, általában elképzelhetetlennek tartjuk, hogy ne maradjunk örökre együtt – így aztán a félrelépés esélye is teljes mértékben eltörpül.

Később azonban felüti fejét a zöld szemű szörnyeteg, aki állandóan féltékenységet és bizonytalanságot generál.

Időnként sajnos van is ok az aggodalomra, amit jól mutat, hogy rengeteg kapcsolat megy tönkre a megcsalás miatt – illetve a félrelépés az a kiütközési pont, ami rávilágít arra, hogy már régóta nem működnek a dolgok.

A meggyengült bizalom minden bizonnyal egy-egy kikacsintás eredménye, ami lehet akár a második lépcsőfok is: nem elég, hogy megváltozott a partner, még félre is lépett – itt már nincs miről beszélni.