5 mérgező viszony, amiből szinte lehetetlen kimászni

Kovács Andrea
Írta: ,

A mérgező viszonyokban az a közös, hogy egészen addig nem látjuk a velük járó problémákat, amíg szerelmesek vagyunk. Úgy érezzük, ez így normális. Hogy senki sem tökéletes. Hogy nem akkora a baj. Aztán szépen lassan tünedezik a rózsaszín köd, és észrevesszük, hogy a baj igenis nagy, a körülmények pedig egyáltalán nem normálisak. Mutatjuk a leggyakoribb mérgező viszonyokat, amikből egyáltalán nem könnyű kimászni!

Vannak olyan férfiak, akik azzal akarják megerősíteni pozíciójukat, vagy éppen önbizalmukat, hogy környezetüket, társaikat gyengének minősítik. Párkapcsolatban ez azt jelenti, hogy rendszeresen megkapod: semmire sem fogod vinni az életben nélküle. Úgy tesz, mintha magatehetetlen gyerek lennél, aki sem cselekedni, sem dönteni nem képes a céljaiért.

Emellé még gyakran a külsődet is minősíti, miközben elvárja, hogy úgy nézz ki, ahogy ő azt elképzelte. Mivel eléri, hogy ne legyen semmi önbizalmad, kénytelennek érzed, hogy rá hallgass, hiszen nyilván jobban tudja, mi áll jól neked… Persze, erről szó sincs, saját kicsinyessége, elégedetlensége, és megannyi rossz tulajdonsága készteti rá, hogy teljesen kiszipolyozzon.

 

Szinte mindenki belefut életében egyszer egy ilyen kapcsolatba, vagy legalábbis időszakosan tapasztalja, milyen az, amikor többet ad, mint amennyit kap. Azonban a párkapcsolatokban alkalmanként előfordul, hogy többet kell segítenünk a másikat – ez nem is kihasználás, hiszen fordított esetben ugyanerre számíthatunk is.

Mérgező kapcsolatról akkor beszélhetünk, ha állandóan csak adsz és adsz: tisztaságot, finom ételt, anyagi biztonságot, szerelmet és még sok egyebet, ám ezért nemhogy viszonzást, még jó szót sem kapsz. Sőt, a partnered rendszeresen azzal szembesít, hogy sem te, sem az, amit csinálsz, nem elég jó.

Ez aztán elveszi az önbizalmadat, és azt gondolod, őt sem érdemled meg, nemhogy mást.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!