Ezért fontos a megfelelő partner megtalálásában az érzelmi intelligencia

Szirák Viki
Írta: ,

Korábban úgy vélték, az emberek intelligenciáját az IQ-szintjük határozza meg, mára viszont már számtalan szakértő beismerte, hogy sok esetben az érzelmi intelligencia még ennél is fontosabb. Sőt, az EQ a szerelem megtalálásában is kimondottan fontos!

Az első feladatunk, hogy meghatározzuk, pontosan mi is az az érzelmi intelligencia.

Az EQ lényegében az a képesség, ami megmutatja, mennyire tudod kezelni a saját érzéseidet, felismerni másokét, és beleképzelni magad más emberek helyzetébe.

Minél magasabb az érzelmi intelligenciád, annál érzékenyebb vagy, és annál jobban megérted a többi embert. Sőt, ennek köszönheted azt is, hogy könnyen szóba tudsz elegyedni azokkal is, akiket nem ismersz. Míg egyesek természetes módon tettek szert magas EQ-ra, addig másoknak dolgozni kell azon, hogy érzékenyebbek legyenek.

Bizonyos felmérések szerint ebben egyébként a szüleink is komoly szerepet játszottak: ha anyukád és apukád figyelt arra, hogy jól kifejezd az érzéseidet, és beszélj róluk, felnőttként képes vagy ügyesebben kezelni őket. Ha viszont otthon azt láttad, hogy mindenki magába fordult, és egyedül dolgozta fel a történteket, valószínűleg felnőttként te is ilyen leszel.

A szerelem és az EQ

A randizás világában azt mondják, hogy a szerelem mindent legyőz. Azonban tény, hogy egyáltalán nem könnyű megtalálni a megfelelő partnert. Ha olyan férfivel kezdesz ismerkedni, aki papíron tökéletes (jóképű, vicces, szuper karrierrel), de nincsenek iránta komolyabb érzéseid, szinte biztos, hogy a végén rosszul jössz ki belőle. De ha csak a szívedre hallgatsz, és esélyt adsz annak, akibe belezúgtál egy találkozás után, szintén rosszul jössz ki belőle. Szóval, akkor hogyan találhatod meg a tökéletes egyensúlyt?

Ezért fontos a megfelelő partner megtalálásában az érzelmi intelligenciaKép forrása: pexels.com

Az érzelmi intelligencia segítségével! Ez segít abban, hogy észrevedd a másik jellegzetes tulajdonságait, érzéseit, és azt, hogy mennyire illik hozzád. 

Egy magas EQ-val rendelkező személy hamar felismeri, mit érez a másik iránt, és képes eldönteni, hogyan cselekedjen a körülményeknek megfelelően.

Ha a pasi egyszerűen nem illik hozzád, de mégis vonz, akkor tudod, hogy el kell terelned a figyelmed, és elnyomni a gyengéd érzéseket. Ha viszont úgy látod, hogy a kapcsolatotok akár működhetne is, tudod, hogy milyen mértékben kell kifejezni az érzelmeidet. A magas érzelmi intelligencia segít abban, hogy ne csak a szíved döntsön, hanem az eszed is. Mert ez irányít téged úgy, hogy mélyebb, komoly kapcsolatot tudj kialakítani valakivel.