Megcsaltad a partnered és megbántad? 5 tanács a pszichológusoktól

Szőke Angéla
Írta: ,
Megcsaltad a partnered és megbántad? 5 tanács a pszichológusoktól

Kép forrása: unsplash

Minden párkapcsolatban a legnagyobb félelem a félrelépés szokott lenni. Mi van azonban akkor, ha a hűtlen fél éppen te magad vagy? Senki sem tökéletes és szinte mindannyian jártunk már a tilosban, így amennyiben megbántad a tetted, még lehet visszaút. De mit kell ilyenkor tenni, mindenképpen el kell neki mondani?

Lehet, hogy félsz, hogy újra megteszed, annak ellenére, hogy szereted, esetleg képtelen vagy megbocsájtani magadnak. A pszichológusok szerint attól még, hogy valaki félrelépett, nem jelenti azt, hogy mindennek vége.

Míg egyesek számára elfogadhatatlan a megcsalás, más párok figyelmeztető jelként fogják fel, változásokat eszközölnek és tovább folytatják együtt.

Kellő magunkba nézéssel, érzelmi önvizsgálattal, munkával és megbocsátással igenis túlélheti a kapcsolat a hűtlenséget. Ha megcsaltad a párod és megbántad, a szakemberek szerint érdemes tisztában lenned az alább öt dologgal.

1. A párod valószínű, hogy gyanította

Ha félreléptél, de nem vallottál színt, azt gondolhatod, hogy partnerednek fogalma sincs az egészről, pedig több, mint valószínű, hogy sejt valamit. A párkapcsolati terapeuták szerint azok a felek, akiket megcsaltak, a legtöbb esetben azt mondták, gyanították a dolgot, mert párjuk viselkedése megváltozott és már maguktól rájöttek, mielőtt az egész kiderült volna.

A szakemberek azt ajánlják, mindenki maga döntse el, hogy bevallja-e hűtlenségét, vagy eltitkolja, azonban legyen tisztában azzal, hogy a másik már nagy valószínűséggel tud róla. 

2. Az önbizalomhiányod lehet az oka

Az emberek több okból lépnek félre és előfordul, hogy a társuknak az egészhez nincs is köze. Az egyik leggyakoribb ok nem más, mint az önbizalomhiány. Ha az ember nem biztos magában, kereshet egy kis pozitív visszajelzést a hűtlenségben. Ez viszont csak egy mélyebb probléma tüneti kezelése, semmi több. Ha nem elég az, hogy partnered szeret és mindig mástól vársz visszacsatolást, akkor először a saját önbizalomhiányodon kell dolgoznod.

3. Nem biztos, hogy újra megteszed

Sokan mondják azt, hogy aki egyszer félrelépett, az mindig megteszi majd újra, ez azonban nem minden esetben van így.

Vagyaim.hu

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?