Az egyetlen dolog, ami nélkül lehetetlen tovább lépni: miért olyan fontos a lezárás egy kapcsolatban?

Írta: ,

Amikor szakításra kerül a sor, eleinte persze mindig nagyon rossz. Az idő csak úgy vánszorog, semmihez sincs kedved, éjjel nem tudsz aludni... Aztán szépen lassan elkezded túltenni magad a történteken, hagyod, hogy felejts, és előbb-utóbb eljutsz arra a pontra, amikor ki tudod mondani: lezártam. De mi van akkor, ha a lezárást valamiért nem kapod meg? Na, ilyenkor jön rá az ember, hogy ez valójában mennyire kulcsfontosságú a továbblépésben.

Egy párkapcsolat lezárásának szakaszait mindenki jól ismeri már.

Először jön a tagadás, aztán a düh, az egyezkedés, a depresszió és végül az elfogadás.

Ez az öt lépés nem csak egy szakításnál, hanem halálesettel kapcsolatban is fellép, a pszichológiában pedig a jól ismert Kübler-Ross modellként híresült el.

Ahhoz, hogy egy szakítás után fel tudj erősödni, és végre továbblépni, végig kell menned mind az öt folyamaton.

A szakítás, amit sajnos sokan átélnek Kép forrása: flickr.com

Egy ideális esetben ez sikerül is – már amennyire persze egy szakítás lehet ideális.

A megfelelő szituáció úgy néz ki, hogy találkozol az exeddel, beszéltek, és tőle megkapod a lezárást.

Elmondja, miért érzi úgy, hogy már nincs közös jövőtök, és megérted, mi miért történik. Ahogy említettem, egy ideális esetben.

Mert sajnos rengeteg alkalommal találkozhatsz te is olyannal (akár saját bőrödön tapasztalod meg, akár egy barátnő meséli), hogy a srác egyik nap még ott van, a másik nap pedig felszívódik.

Nem ad magyarázatot, egyszerűen csak nem ír vissza, ha mégis, azt félvállról, érdeklődés nélkül, míg nem teljesen megszűnik a kontakt.