Lelkitárs vagy életre szóló partner? Hatalmas a különbség köztük, de nem is sejted, hogy miért

Szirák Viki
Írta: ,

Biztosan hallottad már a lelkitárs fogalmát, és automatikusan azt gondolnád, hogy az életre szóló partner lényegében csak ennek a szónak egy szinonímája. Elvégre mindkettő ugyanarra utal: egy személyre, akivel életünk végéig boldogok lehetünk, és aki mellett úgy érezzük, "vele megvan az, ami minden eddig kapcsolatomból hiányzott". Pedig valójában a két személy sosem egy és ugyanaz... Igazából négy hatalmas különbség létezik életre szóló partner és lelkitárs között.

Mindkettejük mellett mást érzel Kép forrása: weddingexits.com

A lelkitárs attól olyan különleges, hogy nem csak a szerelmed töltheti be ezt a szerepet. Valójában könnyen rátalálhatsz a családtagjaid között, egy jó barátban, sőt, akár még egy munkatársban is. Ő az az ember, akivel megmagyarázhatatlanul egy húron pendültök, sokszor gondoltok ugyanarra, és nagyon intenzív kapcsolat alakul ki közöttetek.

Az életre szóló partner viszont az a különleges személy, aki talán nem vált ki belőled ilyen szalmaláng életű, lobbanékony érzéseket, viszont cserébe mindig ott áll melletted, mindegy, hogy hibáztál-e vagy sem. Támogat, motivál, és mellette tényleg biztonságban érzed magad: olyan nyugalmat, amit korábban még sosem tapasztaltál meg.

Más alapon hozol döntéseket

A lelkitárssal való kapcsolatod jellemzője, hogy teljesen érzelmi alapon működik. Találkoztok, és bár megmagyarázhatatlanul oda vagy érte, mégis tudod a szíved mélyén, hogy sosem működne hosszú távon a kapcsolatotok.

Lehet, hogy a jövőben te családot szeretnél, ő pedig még sokáig csak utazgatna. Vagy külföldön képzeli el az életét, míg te itthon szeretnél lakni, a családod közelében. Mégis belevágsz egy igazán lélektépő kapcsolatba, mert annyira reménykedsz, hogy idővel tévednek a megérzéseid... de nem így lesz.

Az életre szóló partnernél már logikai döntéseket is hozol: ő az, akivel úgy tervezitek a közös jövőt, hogy egymás akaratát is figyelembe veszitek, méghozzá ugyanannyira. Nem áll fenn az az opció, hogy valaki beáldozza magát; inkább az arany középutat keresitek.