Látják az arcodon, ha hajlamos vagy a megcsalásra – Ezt állítja egy új tanulmány

Zabolai Margit
Írta: ,

Az arcodra van írva – szoktuk mondani. De tényleg van olyan, hogy látszik az arcunkon, ha valami rosszat csináltunk? Egy új tanulmány szerint igen, a férfiak ugyanis le tudják olvasni a megcsalást a nők arcáról.

Eltalálták, ki volt már hűtlen

Igaz, a kísérletet csak kis számú résztvevővel, és legalábbis kétséges eredményekkel végezték el, a kutatók mégis azt állítják, az eredményeik bizonyítják, hogy a hűtlenség valamilyen szinten leolvasható az arcról, és a férfiak rendelkeznek is valamilyen szintű képességgel, amivel ezt dekódolni tudják.

A vizsgálat során 34 nő fényképét mutatták meg férfiaknak, akik 59%-ban helyesen tudták megtippelni, hogy az adott hölgy korábban lépett-e már félre egy kapcsolatban, vagy sem. A nőket a férfiak nem ismerték, és más információt nem tudtak róluk, kizárólag a képet látták.

A kísérlet során a képeket kétszer mutatták meg a férfiaknak, és a második alkalommal felülbírálhatták korábbi ítéletüket. Az első körben a tippjeik 55%-ban voltak sikeresek, a második alkalommal azonban már 59%-ot értek el.

Korábbi vizsgálatok egyébként hasonló eredményeket hoztak fordított helyzetben, vagyis amikor nők ítélték meg a férfiakról, hogy léptek-e már félre korábban, szintén egy kép alapján.

Ki tűnik megbízhatónak?

Bár azt, hogy valakit az arca alapján meg lehet-e ítélni, legalábbis fenntartásokkal kell kezelnünk, az tény, hogy bizonyos vonásokhoz hajlamosak vagyunk valamilyen tulajdonságot társítani. Ezért mondjuk, hogy valakinek barátságos, gonosz vagy éppen undok arca van, még ha ez a kapcsolat nem is mindig tükrözi a valóságot.

Egy tavalyi tanulmány szerint hajlamosabbak vagyunk megbízhatónak ítélni azt, akinek magas a szemöldöke, és kiemelkedő az arccsontja, míg a barázdált, ráncolt szemöldök és a lapos arccsont kevesebb bizalmat ébreszt bennünk. A New York Egyetem tanulmánya szerint egyébként hamarabb dönti el az agyunk, hogy megbízunk-e valakiben, mint hogy a vonásait egyáltalán tudatosan felmérnénk. Az ő eredményeik szerint ehhez mindössze 0,33 másodperc is elegendő.

Az, hogy University of Western Australia vizsgálata során mi alapján döntötték el a férfiak, hogy egy nőt megbízhatónak tartanak-e, illetve hogy volt-e valamiféle alapja annak, hogy sikeresen tippelték meg, ki lépett már félre, egyelőre nem ismeretes, és további vizsgálatokat igényel.

Addig is nem tehetünk mást, mint hogy megpróbáljuk a tapasztalataink alapján kiszűrni, hogy kiben bízunk meg, de legalább addig sem kell aggódnod, hogy egy korábbi ballépésed egyenesen a homlokodra van írva, és bárki leolvassa azt.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019