Külön kassza vagy közös bankszámla? Egymásra utaltság és függetlenség a kapcsolatban

Szőke Angéla
Írta: ,

Amikor egy pár összeházasodik, az esetek többségében „összerakják, amijük van”, tehát a pénzügyeik is összefonódnak. Közösen fizetik a számlákat és tesznek félre, amit többnyire egy közös bankszámlán vezetnek. Sokak számára ez az együttélés természetes velejárója, de egyre több pár mond erre nemet, és jelenleg a fejlett országokban a házaspárok egynegyede vezeti pénzügyeit párjától külön. Ha házasodni készülsz, vagy egy komoly kapcsolatban élsz, az alábbi pro és kontra érvek segíthetnek eldönteni, neked mi a megfelelő.

A közös bankszámla előnyei között szerepel, hogy – mivel két fizetés megy rá – szinte biztos, hogy a pár mindkét tagja tud levenni pénzt, amikor szüksége van rá. A bankok az ilyen számla nyitásakor kedvezményeket adnak, például nagyobb hitelkeretet. Kicsit morbid, de érdemes megemlíteni, hogy valamelyik fél halálakor közös számla esetén nem kell végrendeletet és különböző iratokat bemutatni, a másik fél minden további nélkül továbbra is hozzáférhet a közös pénzhez. Egy közös bankszámlán továbbá könnyebb nyomon követni a háztartás kiadásait és a közös megtakarításokat.

Mik a hátrányai?

A hátrányok között elsősorban azt kell megemlítenünk, hogy sokak számára a közös számla nyitása a függetlenség elvesztésének érzésével jár, külön számlákkal viszont mindkét fél megtartja önállóságát és a szabadságot bevételei felett. Ha például a feleség szereti ruhákra költeni pénzét, a férj pedig elektronikus kütyükre, ebből nincs vita, amennyiben mindenki a saját forrásait használja hobbija finanszírozására.

Sok veszekedés oka lehet az, ha megfelelő kommunikáció hiányában a felek csak akkor szembesülnek párjuk költekezésével, amikor kézhez kapják a közös bankszámla kivonatát.

Szintén probléma forrása, ha a pár valamely tagja olyan teherrel lép be a házasságba, mint például diákhitel, gyerektartás, vagy valamilyen egyéb törleszteni való kölcsön. Ha ezeket a közös kasszából kívánják fizetni, könnyen neheztelés lehet a vége. Ezen veszekedések elkerülésére a házaspárnak előre le kell fektetnie pénzügyi életük jövőbeli szabályait. Legegyszerűbb ilyenkor úgy dönteni, hogy mindenki maga fizeti a saját tartozásait, amit a házasságba hozott, de ezt megbonyolíthatják olyan helyzetek, amikor az egyik fél fizetésképtelen állapotba kerül, például azzal, hogy elveszíti munkáját, vagy éppen GYES-re megy.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv