Egyre többen alszanak külön a párjuktól - Jót tesz ez a párkapcsolatnak?

Szirák Viki
Írta: ,
Egyre többen alszanak külön a párjuktól - Jót tesz ez a párkapcsolatnak?

Kép forrása: pexels.com

Amikor kapcsolatban élsz valakivel, összeköltöztök, esetleg közös családotok is van már, talán elképzelhetetlennek tűnik, hogy külön ágyba, esetleg külön hálószobába költözzetek egymástól. Pláne, ha még mindig szerelmesek vagytok! De az igazság az, hogy manapság egyre több páros választja az úgynevezett alvás-válás módszert. Ez azt jelenti, hogy sokan döntenek a külön hálószoba mellett, ami miatt egyáltalán nem, vagy csak hetente néhány alkalommal töltik együtt az éjszakát. És nem, nem csak azok, akiknek a házassága válságban van, ugyanis sok esetben olyan párok is így határoznak, akik egyébként nagyon szeretik egymást, és nem küzdenek kapcsolati problémával.

Az ok talán némileg érthető lehet számodra, ha aludtál már olyan férfivel, aki hangosan horkolt, rengeteget forgolódott, vagy teljesen eltérő ütemben élte az életét. Számtalan ember számol be arról, hogy napközben stresszesebb, fáradtabb és kedvetlenebb, mert éjszaka a párjától nem tudott jól aludni. Tény, hogy egy másik személyt megszokni időbe telik, ám vannak dolgok, amikhez évek során sem mindig sikerül hozzászokni. Most körbejártuk a külön alvás előnyeit és hátrányait is.

Az egyik leginkább magától értetődő előny az, hogy sokkal kipihentebben és nyugodtabban ébredsz reggel.

Nem kell a párod ébresztőjére felkelned, sem pedig a horkolásra vagy a mocorgásra.

Azáltal, hogy semmi sem zavarja meg a pihenésed, azt veheted észre magadon, hogy a kedved is jobb, türelmesebb vagy, és ennek következtében kevesebb a feszültség köztetek.

 

Mivel nem magától értetődő, hogy minden éjszakát együtt töltötök, sokkal jobban értékelni kezditek azokat az estéket, amiket igen.

Izgalmasabb az együtt alvás, valószínűleg többet bújtok össze, és ismét azt érezhetitek, mint a kapcsolatotok elején, amikor volt lehetőségetek hiányozni egymásnak.

Az intimitást és a szexuális együttléteket is feldobják ezek az esték.

Valószínűleg a munka és az otthon rendben tartása mellett neked sem sok időd jut arra, hogy egyedül legyél, és kizárólag magaddal foglalkozz.

A külön hálószoba viszont ezt a problémát is megoldja.

Esténként, amikor már nyugovóra tértek, lehetőséged nyílik olvasni, megnézni egy filmet, vagy szimplán csak kiírni magadból az érzéseidet, anélkül, hogy bárki megzavarna benne.

Ha nem figyeltek arra, hogy intim pillanatokat teremtsetek, a kapcsolatotokban komoly gondok is jelentkezhetnek.

A különalvás sok esetben gátat emelhet azok közé, akik nem tesznek eleget a kapcsolatukért, és azt tapasztalhatják, hogy úgy élnek együtt, mint két jó barát, esetleg lakótárs.

A szex akár teljesen megszűnhet, ami sajnos van, hogy a megcsalás felé vezető utat is jelenti.

Az együtt alvásnak szintén nagy előnye, hogy több időt töltötök együtt, és többet is beszélgettek.

Szinte biztos, hogy ágyba bújás előtt ti is beszéltek még a napotokról, együtt néztek egy sorozatot, vagy szimplán csak megosztják egymással azt, amit az interneten olvastok. A külön szoba elveszi a lehetőséget ettől.

Így este és reggel teljesen eltérő életet éltek, és maximum délután vagy a hétvégén tudtok némi időt együtt tölteni. Nem kizárt, hogy emiatt előbb-utóbb eltávolodtok egymástól.

A veszekedések lerendezésében is jobb, ha egy szobában alszotok.

Ha összekaptok valamin, és külön ágyban töltitek az éjszakát, nagyobb a valószínűsége annak, hogy a konfliktus megoldása helyett inkább mindketten magatokra csukjátok az ajtót, és napokig nem beszéltek.

A közös helyiség viszont segít abban, hogy mindenképpen szóba álljatok egymással, és kevesebb ideig legyen közöttetek feszültség.