A kötődési formádon múlik, mennyire telepszel rá a párodra

Nagy Niki
Írta: ,

Ha úgy érzed, mindig melléfogsz a pasikkal, nem biztos, hogy benned van a hiba – sőt, az sem biztos, hogy a másikban. Egyszerűen előfordulhat, hogy más a kötődési stílusod, mint azoké, akikkel összeakadsz, ez pedig rengeteg konfliktust szülhet. Az alábbiak közül ki tudod választani, vajon melyik illik hozzád a legjobban, és máris sokkal jobban fogod érteni, hol gyökereznek a konfliktusok a kapcsolataidban.

A kötődéselméletet először John Bowlby angol pszichiáter írta le. Az elmélet a kötődést alapvetően egy ösztönalapú viselkedéses mintázatnak képzeli el, amelynek biológiai funkciója a biztonság és a védelem biztosítása. A kutatásai során megfigyelte, hogyan viselkedik egy kisgyerek, ha elszakítják a gondviselőjétől, majd ez alapján írta fel a különböző viselkedésformákat, és vetítette rá az emberek többi társas kapcsolatára is, vagyis ugyanúgy a párkapcsolatokra, mint a családi mintákra. Alapvetően három fő kötődési stílust különböztetünk meg, ami rányomja a bélyegét arra, hogyan viselkedünk a mindennapi életünkben a minket körülvevő emberekkel.

1. A biztonságos kötődés

Aki ilyen kötődési stílust hozott a gyerekkorából, az egy biztonságos családi háttérrel rendelkezik, a szüleivel jó volt a kapcsolata, és egy egészséges, stabil felnőtté vált emiatt. A biztonsági igényei találkoztak a gondviselő nyújtotta viselkedéssel, nem szenvedtek semmiben hiányt, nem voltak elnyomva, és túlszeretve sem. Ha a kutatásban elválasztották őket a szülőtől, nem aggódtak, hogy nem tér vissza.

A párkapcsolatban ezek az emberek a legegészségesebb kötődési formákról számolnak be, megbíznak a partnerükben, kötődnek is hozzá, de megőrzik a saját függetlenségüket is emellett.

Ha két ilyen kötődési stílussal rendelkező ember talál egymásra, ott nem sok probléma van a párkapcsolatban.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv