Körülmények, amik eldöntik, működhet-e a kapcsolat nagy korkülönbséggel

Írta: ,

Ugyan nem a leggyakoribb, mégis mindenki ismer olyan párokat, akik a meglehetősen nagy korkülönbség ellenére tökéletes párost alkotnak. De mi vár rád akkor, ha te is ebben a cipőben jársz? Ezeknek a feltételeknek mindenképpen teljesülniük kell, ha hosszútávon is boldogságot reméltek.

1/5 Jelenlegi életfelfogás

Össze kell egyeztetnetek az életviteleteket, életformátokat. Ez persze minden párkapcsolatra igaz, de nagyjából azonos életkor mellett nem jelent olyan nagy nehézséget.

Általában hasonló felfogás, igény, jellemzi az azonos korú embereket: fiatalon a többség szórakozna, fesztiválokra járna, később nyilván más szempontok válnak fontosabbá. Ez az első dolog, ami nehézséget okozhat, ha sok-sok év van köztetek.

Ha te vagy a fiatalabb, a párod zokon veheti, hogy állandóan csak szórakoznál, de legalábbis jóval lazábban veszed az életet, míg ő már az inkább komoly dolgokra koncentrálna.

Persze igaz ez fordítva is: nem feltétlenül lesz zökkenőmentes a kapcsolatod egy nálad jóval fiatalabb férfival, hiszen nem biztos, hogy a jelenlegi hozzáállásával biztosítja azt a szintet, amit te elvársz.

2/5 Életcélok egyeztetése

A második kulcsmomentum az életcélok egyeztetése. Erre ugyanaz igaz, mint az előző pontra: általában az azonos korúak azonos dolgokra vágynak.

Nyilván akadnak kivételek, de csak kevesen szeretnének a húszas éveik elején családot alapítani, ennek ideje inkább a harmincas évekre tolódott. Azonban az is igaz, hogy egy ötven körüli férfi nem feltétlenül szeretne már (vagy akár ismét, ha korábban is volt családja) babázni.

Fordítva pedig jó eséllyel nem is működik a dolog, ha te találkozol negyven felett egy fiatal férfival, sajnos nem feltétlenül lehet saját gyermeketek, de legalábbis megannyi kockázattal.

Ez szintén válóok lehet sokak számára, bizony a férfiak között is akadnak olyanok, akik mindenképpen szeretnének gyermeket.

 

3/5 Alkalmazkodóképesség a köbön

Egy nagy korkülönbséggel élő párosnak jóval több toleranciára van szüksége, mint a hasonló korú felekből összeálló társaknak. Természetesen akadnak kivételek, de ez még mindig a ritkább.

Van ugyanis olyan, aki koránál jóval érettebb, emiatt inkább idősebb társ oldalán találja meg azt, amire vágyik. Olyan is akad, aki „örök gyerek”, ő nem szeretné követni a megszokott utat, legalábbis nem azt, ami a felnőttkorra jellemző.

Legyen szó bármelyikről, ha két, azonos igényű ember szerelembe esik egymással, akkor ezzel a kérdéssel nincs probléma, de akkor igen, ha ezek az igények nem egyeznek.

Ekkor dől el, hogy mennyire erősek az érzelmek: ha nagyon mélyek, akkor a páros képes lesz áthidalni az ellentéteket.

Ám ehhez – és még nagyon sok, hétköznapi aprósághoz, ami együtt jár a korkülönbséggel – rettentően nagy alkalmazkodó készség kell.

4/5 Az anyagi ellentétek

A legtöbb felnőtt már valamit le tud tenni az asztalra: saját ház, autó, megtakarított vagyon, esetleg jól működő vállalkozás – vagy akár ezek együtt. Ez a fiatal korosztályra nyilván nem jellemző.

Alapvetően jó dolog belecsöppeni a jóba, de vannak olyanok, akiket kifejezetten zavar, ha a párjuk sokkal gazdagabb.

Másokat persze éppen az készteti visszakozásra, ha az illetőnek aktuálisan jóformán semmije sincs, nem akarják úgy érezni, hogy kihasználják őket és az anyagi javaikat.

Egy szó, mint száz, a nagy korkülönbség mellett élőknek számolniuk kell az anyagi különbséggel is.

Ezt egyesek a javukra formálják, vagy nemes egyszerűséggel figyelmen kívül hagyják, másokat azonban annyira zavar, hogy szakítanak is miatta.

5/5 Ágybeli igények

Nem az elsődleges, és legfontosabb szempont, de ezt is meg kell jegyezni. Idővel csökken a szexuális étvágy, egészen más kerül az érdeklődés központjába.

Ez főleg a férfiakra igaz, akik fiatalon gyakorlatilag nem is tudnak másra gondolni, és szexből sosem érzik úgy, hogy elég lenne. Persze a nők aktivitása is hanyatlik, de esetükben ez az időpont némileg kitolódik.

Nyilván szexuális téren sem vagyunk egyformák, előfordulhat, hogy az élete derekán járó páros többet bújik ágyba, mint huszonéves társaik, de azért nem ez a jellemző.

Itt is az eltérő igényekből adódhat a gond, ugyanis a szexuális élet kulcsfontosságú a boldog kapcsolatokban.

Márpedig, ha az egyik fél folyton elutasításra kerül és lemondásra kényszerül, annak sajnos meg is lesz az eredménye.