Kommunikáció az exekkel: hogyan és mennyire?

Jankovics Anna
Írta: ,

Sokaknak ez a „mission impossible”, azaz a lehetetlen küldetés. Mi viszi szinte mindig el rossz vágányra az exek közötti kommunikációt? Van pár tipikus hiba, melyet érdemes elkerülni…

Az új kapcsolat hangszórója

Maga a kapcsolat nem lenne probléma, ám az új társ már igen. Természetes, hogy az új szerelemben igyekeznek a felek megismerni egymás múltját, szeretnének segíteni egymásnak.

Ám sok új társ azt gondolja, hogy mindenkinél jobban ismeri „vadiúj” partnerét, ismeri régi életének, régi kapcsolatának minden rezdülését, motivációját.

Ilyenkor „szakavatott”, személyre szóló pszichológusként, szerelem által motiváltan igyekszik mindent megtenni új társáért – vagy inkább(!) új kapcsolatáért.

Sokan itt követik el a hibát: olyan új párt választanak maguknak, akik csak látszólag zárták le régi kapcsolatunkat lelkükben.

Az új társ úgy véli, hogy teljes jóakarattal ott van, ahol a probléma, ám ennek csak annyi köze van a dologhoz, hogy a teljes együttműködést, az „egyek vagyunk” látszatot kívánja közvetíteni a másik és a világ felé.

Aki biztos szerelmében, kapcsolatában, nem üti az orrát az exekkel való kapcsolatba – mert nincs mibe, nincs hatalmas érzelmeket kiváltó probléma.

A gyász fázisainak elcsúszása

A szakítás veszteség. Ha ilyenkor gyereket is „veszít” az ember, még nagyobb veszteség.

A veszteség gyásszal jár, annak teljes folyamatával, és lezajlási idejével.

Míg egy haláleset kapcsán szinte tökéletesen toleránsak vagyunk a gyászoló fél hangulatingadozásival, hisztériáival, „helytelen” viselkedésével kapcsolatban, addig a szakítással járó gyász „effektjeit” nem toleráljuk ilyen jól.

Sőt, tisztában sem vagyunk azzal, hogy ilyenkor a gyász folyamata zajlik…

A két szakító ember különféle időpontokban éli meg a gyász különböző fázisait, így a más-más lelkiállapot komoly konfliktusokhoz vezet – még azoknál is, akik alapvetően nem haraggal telve döntöttek a szétválás mellett.