Kapcsolati dinamikák, melyek a szakítást okozzák – egy terapeuta szerint

Kovács Andrea
Írta: ,
Kapcsolati dinamikák, melyek a szakítást okozzák – egy terapeuta szerint

Kép forrása: resnik_josh/depositphotos

Egy kiegyensúlyozott párkapcsolatban a felek sokkal boldogabbak és elégedettebbek az életükkel, mint egyedülállóként. Ugyanakkor ahhoz, hogy elérjük ezt a szintet, oda kell figyelnünk arra is, hogy kizárjuk az összes mérgező tényezőt, amivel lerombolhatjuk a közösen felépített világunkat. Mi az a két dolog, amire feltétlenül oda kell figyelnünk, ha boldog kapcsolatra vágyunk?

Nehezebb megoldást találni Kép forrása: sincerelykinsey.com

Mivel mindketten nagyon makacsak, és kizárólag a saját véleményüket hiszik el, nehezebben tudják leküzdeni ezt a dinamikát.

Ugyanakkor muszáj megpróbálniuk, mert egyetlen kapcsolat sem tart ki örökké úgy, hogy a felek nem tisztelik egymás véleményét.

Meg kell tanulniuk időnként alkalmazkodni a másikhoz, és nyitottabbá kell válniuk, hogy észrevegyék, bizony ők is követnek el hibákat.

A veszekedéseket pedig érdemes objektívebb szempontból megközelíteni, és megpróbálkozni azzal, hogy a párjuk szemszögéből is megvizsgálják a dolgokat.

Minden csak akarás kérdése, ha valaki tényleg szeretné megmenteni a kapcsolatát!

Az irányításmániás dinamika Kép forrása: junebugweddings.com

A válások másik gyakori okozójaként tartják számon ezt a dinamikát.

Ilyenkor a páros mindkét fele erősen domináns személyiség, akik egyaránt igyekszenek megszerezni az irányítást, és saját véleményüket, nézeteiket próbálják rákényszeríteni a másikra anélkül, hogy meghallgatnák egymást.

Míg az előző dimanikánál a felek nem mentek bele a konfliktusokba, addig itt szinte mindig csak a veszekedés van porondon.

Egymásra mutogatnak, és meggyanúsítják a párjukat apróságokkal, miközben a viták során saját gondolataikat hajtogatják, és kizárólag a másik hibáit emelik ki.

Mert megrögzötten hiszik, hogy velük semmi gond nincs, mindig a többiek tévedhetnek csak.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba