A jó párkapcsolat 8+1 ismérve

Göcző Nóra
Írta: ,

Egyszer azt mondta egy ismerősöm, hogy a szerelem olyan, mint egy kaparós sorsjegy. Óriási lelkesedéssel és izgalommal belefogsz, közben folyamatosan azt figyeled, mikor és mennyit nyerhetsz, gondolatban már azt is eltervezed, mire fogod költeni a nyereményt, s a végén derül ki, hogy szerencsés voltál-e. Ha igen, akkor minimum visszanyered a sorsjegy árát, ha nem, akkor csalódottan és bosszúsan kidobod a szelvényt a kukába. Néhányan még utólag többször is megnézik, hogy biztosan nem tévedtek-e.

Való igaz, a kapcsolat legelején lehetetlen megjósolni, hogy merre és hová tart a folyamat. Fölösleges is lenne messzemenő következtetésekbe bocsátkozni, hiszen az együtt töltött idő alatt mindkét ember sokat változik. Ha már hasonlatokkal szeretnék élni, inkább azt mondanám, hogy olyan ez, mint egy utazás. Csak azt tudjuk, hogy jelenleg hol vagyunk, minden kilométeren történések százai határozzák meg, hogy haladhatunk-e az előre eltervezett úton. És, ami igazán fontos, az nem is a cél, hanem maga az út, az útközbeni események.

1. Legyenek hosszútávú, közös célok

A hangsúly a közös szón van. A jövőt eltervezni sokféle képpen lehet, kineziológusok által használt, kedvelt gyakorlat, amikor relaxált állapotban egy jövőképet kell alkotni gondolatban. A részletek elemzése közben fény derül arra, hogy mit is szeretne a kliens és ki van még mellette. Sokak számára itt okoz megdöbbenést, hogy az elképzeléseiben nem szerepel az aktuális párja.

2. Mindennapi nevetés

A munkahelyi stressz, a feladatokkal telezsúfolt hétköznapok sok párkapcsolatra rányomják a bélyegüket. A nevetés egy olyan terápia, amely helyreállítja az életkedvet, az egészséget és elősegíti a pozitív gondolkodást. Továbbá fájdalomcsillapító hatású, fogyaszt és még vonzóvá is tesz. Azok a párok, akik tudnak egymáson, egymással nevetni, sokkal könnyebben veszik az időnként felbukkanó akadályokat és egymást is képesek ösztönözni a pozitív életszemlélet kialakításában.

3. Hagyd, hogy kiteljesedjen a hobbijában

A hobbi egy olyan aktív kikapcsolódás, amelyre időt, pénzt és energiát fordítunk, s a befektetett tőke sokszorosan megtérülhet. Persze sosem egzisztenciális értelemben, mert akkor azt már munkának hívjuk. Életünk során a hobbijaink változhatnak. Mindenki életében legalább 2-3 olyan tevékenység akad, amelyet hosszútávon is űz, más tevékenységek csak időnként adják meg a flow élményt és ez így van jól. Egy egészséges párkapcsolatban lehetősége van az embernek, hogy különleges tevékenységeket is kipróbáljon, s ne érezzen lelkiismeret-furdalást, ha annak elvégzése az együtt töltött idő rovására megy.

4. Fontos a testi kapcsolat

A jó párkapcsolat velejárója a testi érintkezés. Nem feltétlenül a szexre kell ilyenkor gondolni, nagyon nagy hatása van az ölelésnek, a simogatásnak. Akiknél ez természetes módon működik, tehát spontán képesek kifejezni szeretetüket egy-egy érintéssel, nagyobb esélyük van egy hosszú távú kapcsolat kialakítására. Ehhez azonban ismernünk kell a másikat, tudnunk, kell, mit szeret, mire van szüksége és mennyi az ő „érintési szükséglete”. Egyeseknek semmi sem elég, míg mások csak a különlegesen bensőséges helyzetekben tartják helyénvalónak azt, hogy hozzáérnek.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019