9 jel, hogy egy mérgező kapcsolatban élsz. Hány igaz rád is?

Göcző Nóra
Írta: , Frissítve:
9 jel, hogy egy mérgező kapcsolatban élsz. Hány igaz rád is?

Kép forrása: farm1.static.flickr.com

Hosszabb-rövidebb idő után minden kapcsolatunkban viselkedésmintákat kezdünk követni. Ezek kétfélék lehetnek: pozitívak és negatívak. A minták alapjában véve nem negatívak. A természetben például olyan minták tartják fenn az élet körforgását , mint az évszakok váltakozása, a fák évgyűrűi, a bolygók keringési pályája. Kapcsolatainkban, párkapcsolatainkban is megfigyelhetők ezek a folytonosan ismétlődő pozitív minták. Szeretünk közösen kikapcsolódni, esténként együtt tévézni. Vannak, akik ezeknek tudatosan nevet is adnak, például „simogatós szerda”, „ölelő kedd”, „dicsérgetős csütörtök” stb. Csupa olyan tevékenység, amely egészséges, s ha kell, gyógyító hatással van a lélekre és a kapcsolatra nézve egyaránt. Sajnos ugyanígy negatív viselkedésminták is előfordulnak, s ezek sokszor észrevétlenül mérgezik meg mindennapjainkat. Néhány hét vagy hónap alatt rombolják az önbecsülést, az általános közérzetet, s az egészségre is kihatnak.

Simulékonyság Kép forrása: ok.ru

Ha nem vagyunk hajlandók a párunk számára fontos dolgokat értékesnek tekinteni, ha minden önálló gondolatáért leszóljuk, akkor nagyon hamar megjelenik a konfliktuskerülés egyetlen eszköze: a simulékonyság.

A simulékony nő vagy férfi inkább elnyomja saját igényeit, nem teszi szóvá aggályait, mert attól tart, hogy veszekedés lesz belőle, amit ráadásul így ő kezdeményez.

Nem keverendő össze ez azzal, amikor legyintünk és azt mondjuk: „Jól van, drágám, ahogy gondolod…”.

A simulékonyság magában hordoz egy erős blokkot, egy belső feszültséget, amely ha felgyülemlik, akkor egyszer bombaként robban.

Irányítási kényszer Kép forrása: focus-damnit.tumblr.com

Sokan érzik úgy, hogy mindent irányítaniuk kell. Attól félnek, ha nem kontrollálják a saját és mások életét, az bajt okozhat.

E mögött a viselkedés mögött félelem, szorongás, bizonytalanság bújik meg. A látszólagosan megteremtett stabilitás nagyon ingatag lábakon áll.

Egy ilyen kapcsolatban nagyon sok bíztatás és megértés szükséges.

Amikor a kontrollt megküzdési mechanizmusként használja valaki, akkor könnyebbnek találja megbújni ebben a pusztító komfortzónában, mint szembenézni félelmeivel.