Jelek, hogy passzív-agresszív vagy a párkapcsolatodban

Nagy Niki
Írta: ,

Másban mindig nehezebb megtalálni a hibát, mint saját magunkban, pedig gyakran mi is szabotáljuk a saját boldogságunkat azzal, hogy nem úgy viselkedünk, ahogy kellene. Különösen igaz ez egy párkapcsolatra, ahol jellemzően a saját rossz sémáinkat nem vesszük észre, csak a másikéit. Ha gyanakodsz, hogy nem viselkedsz megfelelően a pároddal, de nem vagy biztos benne, hogy mi a hiba, olvasd át az alábbi jeleket – könnyen lehet, hogy tudat alatt passzív-agresszív vagy, amivel megmérgezed a kapcsolatodat.

Visszatartod a kedvességet, az érzelmi közeledést, ha a párodnak szüksége is van rá

Ez az egyik leggyakoribb hiba, amibe belecsúszunk, pedig az egyik legkárosabb is a párkapcsolatra. Az ugyanis, ha veszekedés közben képtelen vagy kimutatni, hogy ugyan haragszol, de még mindig szereted a párodat, azt az érzést okozhatja a másikban, hogy a viták során annyira mérges vagy, hogy már a párkapcsolatot is átgondolod. Ha ezt a kötődésmegvonást tudatosan alkalmazod, akkor egy nagyon mérgező sémát követsz, és érdemes lenne kijönnöd belőle.

Húzod az időt, ha fontos dolgokat kellene megbeszélnetek

Egy párkapcsolatban a kommunikáció nagyon fontos, de ha képtelen vagy rávenni magadat arra, hogy megbeszéljétek a problémákat, és folyton csak húzod az időt különböző kifogásokkal, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy hová vezet az ilyen viselkedés.

Mert biztosan nem oda, hogy a konfliktus magától megoldódik – sokkal inkább oda, hogy mindkettőtökben csak felgyülemlik a feszültség, és előbb-utóbb úgy tör ki, ahogy egyikőtök sem szeretné.

A semmin is képes vagy veszekedni

Néha mindannyian érezzük úgy, hogy egy jó kiabálás vagy vita fel tudná szabadítani a stresszt bennünk, de ha nem muszáj, ezt ne a partnerünkön éljük ki. Már csak azért se, mert a folyamatos feszültség megölheti a kapcsolatot.

Ha úgy érzed, hogy már mindenen veszekszel a másikkal, érdemes elgondolkodni, hogy vajon honnan jön ez a viselkedés, és mit lehet tenni azért, hogy ne a párodon töltsd ki a mérgedet.

Könnyen lehet, hogy valami komoly probléma bújik meg a háttérben, amit nem vagy képes megfelelően kimutatni, de az is előfordulhat, hogy az egésznek semmi köze a párkapcsolatodhoz.

AndreyPopov/depositphotos.com

Újra és újra ugyanazon és ugyanúgy veszekedtek

Az ideális párkapcsolatban a viták azért zajlanak, hogy egy adott problémát a felek – ha egy kicsit fűtött hangnemben is, de – megoldják.

Ha viszont azt veszed észre, hogy ugyanazokat a köröket futod, és hiába próbál a másik kitörni az ördögi körből, te nem hagyod neki, akkor valószínűleg már nem a problémamegoldásról, hanem az agresszivitásról szól a vita.

Ez pedig sok jóhoz nem vezet, úgyhogy ha észreveszed magadon ezt a viselkedésformát, inkább próbálj meg rájönni, honnan eredhet.

Feladod, mielőtt megpróbálnátok megbeszélni a gondokat

Lehet, hogy ez csak a vitákra, de lehet, hogy az egész kapcsolatra vonatkozik: már bele sem mész a konfliktusba, inkább azonnal otthagyod, hogy ne kelljen vele foglalkoznod, vagy elkerüld azt, hogy kudarcot vallj. Így azonban esélyt sem adsz a párodnak arra, hogy megoldja a konfliktust, egyszerűen elzárkózol előle. Ezzel persze saját magadat megvéded a csalódástól vagy a problémázástól, de a párkapcsolatot viszont előre kudarcra ítéled.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!