Ismerd meg a szeretet 7 típusát!

Írta: ,

Úgy tűnik, az utóbbi időben szinte mindenki kizárólag a romantikus szeretetet keresi. Azt, amit a hollywoodi filmekben és a regényekben látunk; pedig valójában a szeretetnek rengeteg más típusa van, amit sokszor épp emiatt nem is veszünk észre. Az ókori görögök már régen rájöttek erre, most pedig te is megtudhatod, ők hogyan osztották fel a szeretet fajtáit.

1/7 Eros: a szenvedélyes szeretet

Ha a szeretet különböző típusait nézzük, azt kell mondanunk, hogy ez áll legközelebb a modern értelemben vett, romantikus szerelemhez.

A görög mitológiában ezt az érzést Erosnak tulajdonították, és kifejezetten féltek tőle, mert „elvesztették tőle az eszüket”, és sokszor komoly bajba kerültek emiatt.

Ide tartozik egyébként a szexuális vonzalom érzése is.

2/7 Philia: az elme szeretete

Anno úgy vélték, Philia testesítette meg a plátói, valamint a baráti szeretetet.

Azt az érzést, amit például a testvéreid vagy a legjobb barátnőd iránt érzel, emiatt pedig sokkal értékesebbnek tartották Erosnál.

Ez az érzés leginkább akkor alakul ki, ha az emberek közös értékeket tartanak fontosnak, és a szeretet kölcsönös egymás iránt.

Ludus: a játékos szeretet Kép forrása: weheartit.com

3/7 Ludus: a játékos szeretet

Ludus tartották a flörtölős, kissé heccelős típusú szeretet megtestesítőjének.

Ez afféle gyermeki, szórakozó szeretet, amit például nevetés vagy tánc közben érezhetünk.

A lényeg, hogy ilyenkor vidámak vagyunk.

Ugyanakkor őt tartották a kötelékek nélküli kapcsolatok megformálójának is; ide tartoznak azok a viszonyok, ahol nincs jele elköteleződésnek.

Pragma: a hosszútávú szeretet Kép forrása: ciel-fashion.jp

4/7 Pragma: a hosszútávú szeretet

Aztán ott van az a fajta szeretet, ami szinte örökkévalónak látszik; ami például házaspárok között alakul ki, és fejlődik hosszú-hosszú időn keresztül.

Pragmát tartották a szeretet legmagasabb formájának, az igazi elköteleződésnek, amiben ott van a megértés és a tolerancia.

Épp ezért nem is „szerelembe esésnek” nevezték, hiszen idővel alakul ki, és nem egyik pillanatról a másikra zuhanunk bele.

Agape: a lélek szeretete Kép forrása: tumbex.com

5/7 Agape: a lélek szeretete

Ez áll legközelebb a feltétel nélküli szeretethez.

Agapét tartották az önzetlen szeretet megtestesítőjének; ez az a fajta érzés, amikor semmit nem vársz el azért cserébe, amit adsz.

Ennek köszönhetően segítünk idegeneknek, és találjuk meg a szimpátiát olyan emberekkel is, akiket amúgy nem is ismerünk.

Philautia: az önszeretet Kép forrása: tendances-de-mode.com

6/7 Philautia: az önszeretet

Nem véletlenül terjedt el az a gondolat, hogy csak akkor tudunk igazán szeretni másokat, ha előbb megtanuljuk szeretni saját magunkat.

Philautiát az ókori görögök két csoportra osztották: az egyik volt az önző típus, ami a sikert és a csillogást hajszolta, a másik pedig az az egészséges ego, ami pont megfelelő önbizalmat ad.

7/7 Storge: gyermekek iránti szeretet

Ez az az érzés, amit a szülők éreznek a saját gyermekeik iránt.

Teljesen természetes szeretet, ami mindenféle erőlködés nélkül megszületik.

Storget tartották a megbocsátás, az elfogadás és az önfeláldozás megformálójának, ami mellett képesek vagyunk kényelmesen, biztonságban érezni magunkat.