Intim zóna – Nem születünk előítéletekkel

Miért kell naponta a megkülönböztetéssel szembesülnie annak, aki egy kicsit is kilóg a sorból? Kövér, hajléktalan, szemüveges, homoszexuális, szeplős, fogyatékkal élő… A sort még folytathatnánk, amikor arról beszélünk, miért rekeszthet ki valakit a közvetlen környezete vagy akár a társadalom egy része. Miért olyan nehéz sokak számára az elfogadás?

Lakatos Márk stylist nemrégiben kezdeményezést indított a szeretet, a tolerancia és az elfogadás jegyében. Ő maga sok évvel ezelőtt, környezete és a nyilvánosság előtt felvállalta nemi irányultságát. Édesapjával éppen autóval utaztak, amikor lezajlott az a bizonyos beszélgetés. Ugyanakkor nem csak a család tudja, hiszen egyáltalán nem csinál titkot belőle, hogy saját neméhez vonzódik.

A stylist ezeket a lépéseket az életében hasznosnak és utólag feltétlenül fontosnak tartja, ennek ellenére másoknak nem szokott tanácsot adni. Szerinte mindenkinek saját döntése alapján kell élnie az életét. A kirekesztés ellen azonban fel kell lépni, a sztereotípiákkal szembe kell menni, és nyitottságra kell ösztönözni az embereket. Lakatos Márk kampányát a KIOSK-ban debütált „Zsuzsi-e vagy?” című dal és videoklip szemlélteti.

A világ attól szép, hogy sokszínű

– A társadalom rendkívül intoleráns, aki egy kicsit is másképp viselkedik, azt azonnal negatív jelzővel illetik – magyarázza Márk. – Érdekes az is, hogy hazánkban bizonyos szavak már teljesen elváltak eredeti jelentésüktől, és szitokszóként funkcionálnak, mert nem az a lényeg, hogy mint mondunk, hanem az, hogy hogyan. Ezért tartom fontosnak az eredeti dalt, ám az a káromkodás miatt nem mindenhol jelenhetett meg. Úgy gondoltam, maga a mondanivaló viszont annyira értékes, hogy meg kellene tartani úgy, hogy „megszelídítjük” kicsit a szöveget. Az egész egy hatalmas geg, egy paródia, szerencsére sokan vették a lapot.

A klip továbbgondolása a 5forLove – Rights for Love (Harcolj a szeretetért – Jog a szeretetre) kezdeményezés, amelynek üzenete, hogy üdvözöljük, köszöntsük a szeretetet. Ez nemcsak hazánkban, hanem nemzetközileg is fontos téma, hiszen a világban sok helyen még mindig korlátozzák, ki hogyan szerethet. Bizonyos helyeken a melegeknek vagy éppen a különböző népcsoportokhoz tartozó szerelmeseknek akár az életüket is félteniük kell íratlan szabályok miatt.

A kezdeményezést augusztusban a Sziget Fesztivál közönsége is megismerhette, ami azért volt hasznos Márk szerint, mert egy felszabadultabb légkörben mindenki sokkal jobban reagál, elfogadóbb tud lenni. – A valóság minden esetben sokkal cizelláltabb. Gyakran leegyszerűsítjük a világot, sajnos nem tudunk vitatkozni egymással, pedig kellene. Az ellentétes véleményeknek együtt volna helyük, célravezetőbb lenne ezeket normálisan ütköztetni ahelyett, hogy lövészárkokat ásnánk, és megindulna a gyűlölködés. A világ attól szép, hogy sokszínű, és minél inkább elfogadnánk ezt, annál békésebben élhetnénk együtt – vallja a stylist.

A kulcs a feltétel nélküli elfogadás

Vajon miért olyan intoleráns az emberek nagy része? Miért nem tudják megfelelően kezelni, ha vannak, akik valamiben mások? Benes Andrea pszichológus szerint minél inkább hasonló hozzánk valaki, annál ismerősebbnek gondoljuk, ezért elfogadóbbak leszünk vele. Ellenben, ha valaki vagy valami ismeretlen számunkra, azt kiszámíthatatlannak érezzük, és meginog a biztonságérzetünk.  – Ennek legtöbbször az az oka, hogy bizonyos dolgokkal kapcsolatban nem rendelkezünk kellő információval. A számunkra új vagy a megszokottól eltérő dolgokat megpróbáljuk beilleszteni a már meglévő tapasztalataink közé, ezért azonnal „elméletet” gyártunk róluk. A legnagyobb probléma az, hogy ezt sokszor anélkül tesszük, hogy megvizsgálnánk a valóságot. Sztereotípiákra támaszkodunk, amelyek sokszor negatívak, és ebből lesz az előítélet, amelyet később már nehéz megváltoztatni.

A teljes cikket a Családi Lap 2015 októberi számában olvashatod el!

Szerző: Lendvai-Orosz Hajnalka

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019