Így nem lesz a nyaralás katasztrófa – kerüljétek el a vitákat!

Írta: ,

A nyaralásra mindenki felfűtött állapotban és elvárásokkal telve érkezik, aminek sokszor a kellően feszült hangulat és természetesen veszekedés lesz a vége. Az otthonuktól, megszokott körülményeinktől távol ráadásul hajlamosak lehetünk minden apróságért a másikat hibáztatni.

A nyaralás csak rólatok szól

1/6 A nyaralás csak rólatok szól

Az üdülésnek éppen az a lényege, hogy kiszabadulunk a mindennapokból, de ez együtt jár azzal, hogy az ott megszokott egérutakat is mellőznünk kell.

A nyaralás során csak és kizárólag a másikra koncentrálunk – legalábbis akkor, ha nem családdal, vagy barátokkal megyünk pihenni.

Egyesekre ez kifejezetten üdítően hat, sokan újra fülig szerelmesnek érzik magukat, ha végre több időt tölthetnek együtt.

Másokat viszont éppenséggel feszültté teszi, ha nem ülhetnek be egy kávéra a barátnőjükkel, nem nézhetik a haverokkal a meccset, vagy csak úgy általában nem foglalkozhatnak azzal, amivel az átlagos mindennapokon szoktak.

Mi a teendő?

2/6 Mi a teendő?

Ha tipikusan jellemző rátok, hogy az unalmas óráitokat veszekedéssel zárjátok, akkor az a legjobb, ha a nyaraláson is hagytok magatoknak időt.

Semmi és senki nem írhatja elő, hogy azon az egy héten a nap 24 órájában együtt kell lennetek, egyeseknek ez egyszerűen sok.

Nincs értelme csak az elvek miatt közösen tölteni az időt, hogy aztán valami apróságon kirobbanjon a vita.

Csak a javatokra válhat, ha egy kicsit egyedül is lazítatok: fogj egy jó könyvet, sétálj akár egyedül, ülj be egy kávéra, a kedvesed pedig nyugodtan horgászhat, vagy nézhet meccset egymagában.

A külön szerzett élményeket később megoszthatjátok a másikkal, és ha nem muszájból lesztek együtt, akkor a hangulat is sokkal szeretetteljesebb lehet.

Árulkodó apróságok

3/6 Árulkodó apróságok

Az együtt töltött idő nem csak azért lehet feszült, mert nem követhetitek a megszokott napirendeteket, hanem azért is, mert ilyenkor kiderül, mennyire vagytok egy hullámhosszon. Apróságokról van szó, amik azonban együttesen nagyon is sokat számítanak.

Vajon mindketten ugyanannyira élvezitek az adott időtöltést, vagy éppen egy olyan program sincs, ami hasonlóképpen felderít benneteket?

Ha nem arról beszéltek, hogy mit főzz ebédre, mi volt a munkahelyen, vagy éppen milyen pletykát hallottatok, akkor van közös témátok, mondanivalótok a másik számára?

A nyaraláson tipikusan jellemzőek lehetnek a nagy hallgatások, amiket egyesek sajnos kizárólag a vitákkal törnek meg.

Mindez jó eséllyel a félrecsúszott kommunikációnak és lanyhuló érzelmeknek köszönhető.

Mi a teendő?

4/6 Mi a teendő?

Ez a probléma messze nem orvosolható egy nyaralás alatt, de a felismerés legalább rávilágíthat arra, hogy valami baj van.

A megoldást az alapok tisztázásával kell kezdenetek, ám erre nem feltétlenül lesz alkalmas a nyaralás. Persze ha beszélgettek kicsit kettőtökről, az jól is elsülhet, de ha túl hevesek vagytok, akkor csak még jobban kiütközhet az, hogy távol vagytok a biztos családi fészektől.

Ha nem szeretnétek a nyaralás közepén robbantani a bombát, akkor elő kell vennetek a mélyen toleráns éneteket, és el kell tekintenetek azoktól a sérelmektől, amik most felszínre buktak.

Sajnos jellemző, hogy ha valamin összekapunk, akkor hirtelen mindent személyes sértésnek veszünk, és a vége az lesz, hogy inkább nem is szólunk a másikhoz (ami persze még feszültebbé tesz mindent).

Kiábrándultság a köbön

5/6 Kiábrándultság a köbön

Ha elveszünk a mindennapok sűrűjében, akkor általában nincs időnk és energiánk sem a vitára, sem arra, hogy komolyan vegyük a kapcsolatunk jelentősebb dilemmáit.

Ezzel szemben a nyaraláson szinte csak ezekre a tényekre tudunk koncentrálni, ráadásképpen folyton láthatjuk tökéletes ellentétünket is, a friss szerelmes, boldog párokat.

Mindez aztán felerősítheti az egyébként nem annyira jelentős gondokat is, és nemhogy kipihenten, egyesen kiábrándultan jövünk haza nyaralásról.

A parton szembeötlően csodás férfitestek legalább annyira zavarba ejtőek lehetnek, ha a saját párunkat is górcső alá vesszük, mint amennyire idegesíthet bennünket, ha a kedvesünk nálunk jóval fiatalabb hölgyeket szemrevételez.

Bizony, évek múltán leesik az a bizonyos rózsaszín szemüveg, és az ágyból ki sem mászós nyaralásokat felválthatja a bosszankodás.

Mi a teendő?

6/6 Mi a teendő?

Először is tisztáznotok kell magatokban, hogy az évek múlása mindenkin nyomot hagy, testileg és lelkileg is.

Mindazonáltal teljesen felesleges évközben, vagy nyáron saját magunkat, illetve a párunkat másokkal összehasonlítani.

Semmi sem fog változni sem az irigykedéstől, sem a sajnálkozástól. Ha otthon elfogadjuk, hogy a kedves pocakot ereszt, akkor ne tegyük ezt szóvá a nyaraláson se, és az sem éppen főbűn, ha hozzánk hasonlóan ő is megnéz egy szemrevaló valakit a másik nem tagjai közül.

Próbáljunk inkább a jó dolgokra koncentrálni, csak és kizárólag pozitív dolgokat átadni, a játszmáknak egy tartós kapcsolatban semmi értelme.

Persze, ha a kiábrándultság végleges, akkor érdemes elgondolkozni a továbblépésen, de azt szerencsésebb itthoni körülményekre, nem pedig egy távoli országra időzíteni.